Нова заповед на здравния министър затваря голяма част от пенсионерите по домовете им

България отблизо

Нова заповед на здравния министър постави пенсионерите в почти пълна карантина.

Магазините за хранителни стоки и аптеките организират работата си, като допускат лица на и над 65-годишна възраст в съответните обекти само в часовете между 8.00 и 10.00 ч. В посочените часове не се допускат лица под 65-годишна възраст.

Малолетните и непълнолетни лица могат да посещават търговските центрове, включително такива тип МОЛ, само ако са придружени от техен родител, съответно настойник/попечител или от друго пълнолетно лице.

Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна  дейност в лечебните заведения за болнична медицинска помощ и комплексните онкологични центрове, с изключение на дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

В изпълнение на т. 3 от Заповед № РД-01-439 от 27.07.2020 г. директорите на регионалните здравни инспекции предприемат действия и прилагат мерки на лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове на територията на съответната област, като определят задължителен брой легла за лечение на пациенти с основна или с придружаваща инфекция със SARS-CoV-2 от не по-малко от 20 %  от обявените в съответната регионална здравна инспекция брой легла на всяко лечебно заведение за болнична помощ и комплексен онкологичен център.

Специално старите хора са поставени в най-тежко положение. И буквално ще си останат вкъщи.

В студените месеци те трябва да излязат сутрин рано, за да си купят хляб и мляко и са изложени на простуди.

За аптеки им се дава време от 8 до 10 часа, но повечето аптеки отварят в 9 и практически ще имат само час да си купят лекарства и ще се образуват големи опашки в студа по тротоарите.

Това е доста необмислено и старите хора практически ще останат по домовете си.

А ако няма кой да им помага, какво ще се случи?

Това министърът изобщо не казва.

Абсурд е и че възрастните не могат да посещават хранителни магазини, но за тях няма ограничения по молове и всякакви други търговски обекти, където те пък по финансови причини не ходят.

Tagged

3 thoughts on “Нова заповед на здравния министър затваря голяма част от пенсионерите по домовете им

  1. Какъв е варианта работещите над 65 годишна възраст да купуват от аптеките и хранителните магазини след като работното време съвпада с „от“8.00ч. „до“ 10.00часа ? Нека не забравяме,че голяма част от работещите лекари също попадат във възрастовата граница „над“ 65 години.

  2. ОЩЕ ПРЕДИ НЯКОЛКО ДНИ ПИСАХ НА ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР, НА ЩАБА И НА КОРНЕЛИЯ НИНОВА.НЯМА РЕАКЦИЯ.ПОЧВАМ ДА СЕ ЗАМИСЛЯМ, ЧЕ Е НАСОЧЕНА СЕГРЕГАЦИЯ.ДА ОСТАВИМ НАСТРАНА ОЧАКВАНИТЕ/А НЕ КОГАТО СТАНЕ/ СТУДОВЕ, МЪГЛИ, СНЯГ И ПОЛЕДИЦИ.НАЙ НЕПРИЯТНИЯ ПРОБЛЕМ СТАВА ОБЩЕСТВЕНИЯ ТРАНСПОРТ, ТЪЙ КАТО ХОРАТА НАД 65 В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ ЗА ДА ПАЗАРУВАТ, ТРЯБВА ДА ГО ПОЛЗВАТ.ИМЕННО ТАМ, А НЕ В МАГАЗИНИТЕ, КЪДЕТО, ОБЩО ВЗЕТО В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ МЕРКИТЕ СЕ СПАЗВАТ, ЩЕ СЕ СРЕЩНАТ ПОТОЦИТЕ И ЩЕ СТАНЕ ОЩЕ ПО ЗЛЕ.СПОРЕД МЕН ТОВА Е ГРЕШКА НА ДОЦЕНТ КУНЧЕВ, КОЯТО НА ИНАТ НЕ СЕ ПРОМЕНЯ.КАКВО ЩЕ СТАНЕ, АКО НАД 65 ПАЗАРУВАТ ОТ 10 ДО 16, КОГАТО ПОВЕЧЕТО ХОРА СА НА РАБОТА, А ПОВЕЧЕТО УЧЕНИЦИ ОН ЛАЙН В КЪЩИ.ПРОЛЕТТА БЕШЕ ТОЧНО ОБРАТНОТО И МАКАР, Ч Е Е ОГРАНИЧЕНИЕ, БЕЩЕ ПРИЕМЛИВО.ВЕЧЕ ОТ 8-10 НЕ И ТОПЛО, НО ЩЕ ЧАКАМЕ ДА НАСТИНАТ ВЪЗРАСТНИ ХОРА, ТА ОЩЕ ДА ТОВРЯТ БОЛНИЦИТЕ И ГРОБИЩАТА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *