Нова мода: Киев обяви как украинските войски успешно са се оттеглили от Северодонецк!

Свят

Украинските въоръжени сили максимално са изтеглили със себе си от Северодонецк всичко, с което са разполагали.

 

Тъй като нито един мост в Северодонецк вече не е бил наличен, украинските войски трябвало да напуснат града, като преминат през река Северски Донец. Процесът бил сложен, защото реката трябвало да бъде премината с подръчните средства, които били на разположение в града.

Председателят на Северодонецката областна държавна администрация Александър Стрюк заяви за изтеглянето по време на пресконференция, съобщава „УНИАН“.

„Почти всички части на украинската армия се изтеглиха от Северодонецк и взеха максимално със себе си средствата, които имаха“, казва Стрюк.

Военните части на Донецката народна република са засилили контрабатарейните удари, така че украинските въоръжени сили вече не могат да обстрелват центъра на Донецк – само покрайнините.

Това е съобщил ръководителят на Донецката народна република Денис Пушилин, информират световните издания.

Според него ситуацията с обстрела на почти цялата територия на столицата на републиката, както и на Горловка и Макиевка, се е променила към по-добро. Войските на Донецк са засилили огъня по вражеските позиции и са взели мерки, за да попречат на украинските сили да използват артилерийските си оръжия.

„Усилени са контрабатарейните операции и през последните дни противникът може да обстрелва само покрайнините на столицата на републиката и част от Горловка“, заявява ръководителят на ДНР.

Междувременно се очаква администрацията на президента на САЩ Джо Байдън да обяви тази седмица, че изпраща в Украйна усъвършенствана система за противовъздушна отбрана NASAMS (Норвежки зенитно ракетен комплекс).

Това съобщи The New York Times, като се позовава на служител, запознат с решението.

Според официални лица, администрацията на Байдън ще закупи за Украйна усъвършенстваната зенитно-ракетна система със среден и дълъг обсег на действие NASAMS, която ще позволи на Украйна да се защитава от големи разстояния.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *