Новото правителство тръгна в Народното събрание! На добър час!

България отблизо

Проведе се извънредно заседание на Народното събрание. Поводът – депутатите гласуват новата власт на страната. В дневния ред има три точки.

Четиридесет и седмото Народно събрание трябва да одобри Кирил Петков за министър-председател, да гласува новата структура на Министерския съвет и министрите в кабинета.

 

В управляващата коалиция влизат „Продължаваме Промяната”, БСП, „Има такъв народ” и „Демократична България”. Техните гласове в НС са общо 134.

Заседанието започна с прочитане указ на президента Румен Радев, в който държавният глава предложи на народните представители да изберат за премиер Кирил Петков.

Заседанието обаче продължи със скандална оценка от страна на ГЕРБ на управлението на служебните правителства, назначени от Румен Радев, оповестена от Десислава Атанасова.

В нея бяха посочени провалите, според ГЕРБ, на служебните правителства в най-важната битка – борбата с коронавируса. „Статистиката била ужасяваща за броя на смъртните случаи. Генериран бил тотален провал за ваксинацията. Замразени били зелените коридори с мотив, че възрастните хора трябвало да се ваксинират, за да се спасят, но не били спасени“. Това каза Десислава Атанасова и допълни, че имало едва 5000 дози поставени ваксини за последното денонощие.

Декларацията на ГЕРБ продължи с нападки срещу президента и двете служебни правителства.

След това беше дадена думата на Андрей Гюров, председател на ПГ на партия „Продължаваме промяната“, който представи кандидатурата на Кирил Петков за министър-председател на България.

В своето слово Кирил Петков представи предложенията за министри и основните приоритети на новото правителство.

Днес е важен ден да продължим промяната, започна Кирил Петков. Трябва да работим заедно. Заедно с четиримата коалиционни партньори дадохме старт на политиките, които са нужни за промяната“, продължи Петков, обръщайки се към българите и сънародниците ни в чужбина.

Сред приоритетите на правителството ще са намаляване на цените на тока за битовата потребителите и бизнеса. Що се отнася до енергетиката – не трябва да се допуска увеличаване на цената на тока за битовите потребители и да се намали тя за бизнеса, както и да се справят с кризата от коронавирус.

Петков се обяви гръцката газова връзка да е основен приоритет.

Кирил Петков заяви, че трябва да се преборим с КОВИД кризата, за да не удари следващият вариант бизнеса и икономиката. Трябва да се ваксинираме доброволно, това е единственият вариант да не пълним болниците, да работи икономиката, да не затваряме децата вкъщи.

Първата заповед на Кирил Петков ще бъде всеки в Министерски съвет да има Зелен сертификат, заяви той.

„Трябва да информираме българския народ, че трябва да се ваксинираме, ако не искаме да пълним болниците. 8.5 млрд. дози ваксини са поставени по света. Всички развити страни имат над 70% ваксинация. Затова първата ми заповед, ако бъда избран за министър-председател, ще бъде всеки в Министерския съвет да има зелен сертификат. Не може малкият ресторант на ъгъла в София да изисква такъв документ от своите клиенти, а в МС да се влиза без сертификат“, смята Петков.

Той обяви, че всички в Министерски съвет трябва да има зелен сертификат, а това ще е сред първите му заповеди. „Не може в малкия ресторант на ъгъла да се влиза със сертификат, а в МС – не“, категоричен бе номинираният за премиер. Сред останалите приоритети на новото управление ще е да няма нито един човек над закона. 

Според Петков трябва да се постигне съдебна реформа, защото Иван Гешев не се е справил добре на поста си. 

Следваща стъпка и мотото на нашето правителство ще е нулева толерантност към корупцията, каза той. Контролът над финансите ще бъде даден на г-н Асен Василев.

Министерството на вътрешните работи ще има една единствена цел – да няма нито един човек над закона. Ще държа да се хваща корупцията от най-високото, до най-ниското ниво на тази йерархия, затова предлагам за министър Бойко Рашков.

За да бъде приет предложеният състав на Министерския съвет са необходими 121 гласа от народните представители. Четирите партии, които са коалиционни партньори, разполагат със 134 народни представители.

Служебният премиер Стефан Янев ще предаде поста на новия министър-председател Кирил Петков, но ще остане в екипа му като министър на отбраната.

Специален вицепремиер или „супер министър“ ще бъде Асен Василев, който ще се върне във финансовото министерство, което ръководеше в първия служебен кабинет „Янев“. Бойко Рашков вече няма да е вицепремиер, но ще продължи да ръководи МВР.

След четири години България ще е едно много по-добро място, обяви новият министър-председател Кирил Петков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *