Ново ала-бала! Министърът на икономиката: Бензинът се вдига само за лятото, не очаквайте сериозен ръст

България отблизо
В месеца на почивките цените на горивата пълзят отново нагоре. За последния един месец цените на бензиностанциите са поскъпнали с 14 стотинки на литър, което е близо 5,5 процента. Ще продължи ли това поскъпване, коментира Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията.

„Това е традиционен феномен и той се определя най-вече от търсенето и предлагането. Лятото традиционно се повишават търсените количества, цените, виждаме го исторически. Не можем да очакваме някакви значителни стойности към момента. В последните седмици наблюдаваме ръст на петрола в световен мащаб, но говорим за ръст от 1 процент. Тоест, за летните месеци това е нормално“, каза той.

„Както виждаме сами, в България са едни от най-ниските цени на горива в региона и не само. Говорим като крайни цени. Виждаме също, че на световните пазари сорта уралс, с който основно се обработва в България, наближава нивата на сорт брент. Така че можем да очакваме уеднаквяване или доближаване до определени цени в региона. Не трябва да сме с очакването, че ще има някакъв значителен ръст на цените на горивата“, добави министърът.

 

„Поскъпването е основно заради завишеното търсене. Няма пряка връзка на това поскъпване с предстоящите процеси около Росенец. Комуникациите с Лукойл вървят, нямаме поводи за притеснение. Правим и анализ в министерството на икономиката в момента на база цялостния пазар и различните възможности, който ще бъде представен пред Министерски съвет. Оттам нататък ще могат да бъдат взети необходимите мерки“, завърши Богданов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *