Ново двадесет: Здравният министър разреши износа на важно лекарство срещу коронавируса! Имали сме много!

България отблизо
Разрешава се износът на аналгин-хинин. Това се посочва в заповед, издадена от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Със своя заповед от 20 март министърът забрани износа на лекарства на хининова основа до второ нареждане. Новата заповед дава възможност за износ, тъй като имало натрупан резерв, необходим за задоволяване на нуждите на лечебните заведения.

Целта била да се предотврати излишно натрупване на големи резерви, които да надхвърлят многократно потребностите и да доведат до излишни финансови загуби както за лечебните заведения, закупили медикаментите, така и за производителите.

Осигурени били достатъчно лекарствени продукти, съдържащи Chinin hidrochlorid, както в лечебните заведения, така и в Министерството на здравеопазването, се посочва в мотивите на Ананиев за издаването на заповедта.

В коментар на ИСТИНАТА ние питаме след като има толкова много аналгин-хинин защо в аптеките не може да се намери нито една опаковка от това лекарство, което преди се продаваше без проблеми?! И спасяваше хората от най-различни вирусни инфекции. Вярно, че това беше по времето на лошия социализъм. А като дойдоха „демократите“ забраниха лекарството. Можело да причини глухота. Ами то всяко лекарство като го предозираш може да навреди. Хайде тогава да не продаваме никакви лекарства.

Но сега, като се разбра, че аналгин-хининът помага при коронавируса, най-напред министър Ананиев го забрани, за да покаже колко той и неговият шеф Борисов се грижат за хората. И след няма и седмица, изведнъж разреши износа на лекарството. Не, не продажбата му по българските аптеки, а износа в чужбина.

А ние по старому ще се мъчим в домовете си, а после ще се тъпчем в болниците, където е по-вероятно да се заразиш, отколкото да те излекуват. Кому е необходимо това, когато може аналгин-хининът да се продава свободно и хората да се лекуват в домашни условия?! Разбира се с напътствията на личния лекар.

Въпросът ни е риторичен, защото всички знаем кой има полза от това нацията да е болна и инертна.

Автор Иво Македонски, istinata.net    

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *