Ново двадесет: Човек на Цветанов видя „руска връзка“ в изборите!

България отблизо

Да бъдат разкривани руски агенти в София е нещо извън нормите в нашата страна. За България това не е нещо, което се случва често, за разлика от други страни в Европа.“.

Това заяви пред БНР Кристиян Шкварек от наскоро пръкналия се български Евроатлантически център за сигурност, чийто ръководител е бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.

Повод за думите на Шкварек е случаят от последната седмица с първия секретар на руското посолство в София. Руският дипломат бе обявен за персона нон грата. Той и семейството му напуснаха страната, след като е било разкрито, че в продължение на година е събирал информация и я е изнасял зад граница.

Обяснението на Шкварек за факта, че обикновено не разкриваме руски агенти, е това, че у нас има по-силно руско лоби през последните 30 години и то възпрепятства държавата да си върши умело работата, когато става въпрос за противопоставяне на руската агентура“.

Вярвам, че нашите служби се опитват да измъкнат допълнителна информация от българската връзка в този случай„, допълни Шкварек.

Той допуска, че активирането на този скандал може да е разменна монета, че беше допуснато над България да преминат два руски военнотранспортни самолета, натоварени с ракетен комплекс С-400.

Взети са решения това да се случи в момента. Те или са свързани електорално с изборите, или с нашите партньори от НАТО. Правителството казва: Ето позволихме да мине подобен самолет през нашето въздушно пространство, но пък хващаме руски агенти“, мотивира се Шкварек./Източник news.bg/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *