Ново изследване на ЕС РАЗКРИВА нещо КАТАСТРОФАЛНО за съюза! Истината ще ви ШОКИРА!

Свят

Ново изследване на Европейския съвет за външна политика разкрива, че множеството кризи в Европа през последните години са разтърсили здраво държавите членки. И са засегнали осезаемо връзките в самия Евросъюз.

Поне от 10 години, Европейският изследователски център измерва степента на сближаване в ЕС. Казано по просто, това е желанието на държавите и хората да си сътрудничат. Последните резултати, обаче, показват една доста плачевна и неутешителна картинка.

През изминалите десет години, отделните държави в съюза са станали много по-изолирани, отколкото в началото. „Лепилото“, което е държало страните в Европейския съюз заедно, е започнало да се разкапва.

Такива държави като Франция, Италия, Полша, Испания, Унгария, Гърция, България, отбелязват огромен спад в структурното и индивидуалното сближаване. Най-голямо безпокойство предизвикват страни като Италия, където комбинирания спад в сближаването е най-голям.

С други думи Италия е претърпяла пълна промяна. От една от най-проевропейските държави, тя се е превърнала в една от най-недоволните от членството си в ЕС. Нещо повече. С приближаването на изборите за европарламент и евродепутати, рязко е скочила популярността на партиите, които се борят срещу Брюксел и Берлин.

Изследването отбелязва, че профилът на Италия става все по-близък до този на Обединеното кралство, което наскоро гласува да напусне Евросъюза. Също толкова катастрофално е положението и в Унгария, Гърция, Полша, Испания, Франция, България и други страни членки. Евроскептичните и антиевропейски партии са в подем, особено по време на национални и европейски избори.

Нещо повече. Самите държавни ръководства вече не са толкова сигурни, че членството на страните им в ЕС, носи някаква полза за техните народи. Много от премиерите и президентите като унгарският премиер Виктор Орбан или чешкият президент Милош Земан открито се обявяват против много от изискванията на Брюксел и Берлин. Премиерите и президентите на почти всички държави от ЕС все по-настоятелно  искат от Брюксел да се съобразява с икономическите и политически интереси на техните страни и народи.

Авторите на изследването смятат, че има ясна връзка между кризата с бежанците и вълната от неприязън към Европейските институции и самия ЕС. Но ако беше само възходът на евроскептичните партии, това все пак би било по-малкото зло, твърдят изследователите. Цялата работа е там, че заедно с негативните нагласи спрямо Евросъюза, избуяват много ярко и мащабно и настроения, които са в полза на Русия и руският президент Владимир Путин.

Парадоксалното е, че дори в САЩ хората биха искали да имат президент като Владимир Путин. Какво остава тогава за народите в Европа, които се напатиха от икономическата криза, която продължи почти десет години. Да не говорим за кризата с мигрантите, които вилнеят съвсем необезпокоявани в европейските държави.

Има смисъл да споменем и за тъй наречената Истанбулска конвенция, която се възприема много негативно от държавите. А народите я смятат за посегателство върху техните традиционни семейни и културни ценности.

Авторът на проучването Йозеф Янинг твърди, че ако всичко това продължава по този начин, и ако Брюксел не предприеме необходимите мерки, за да разберат държавите и народите, че никой не иска да променя тяхната традиционна културна и ценностна ориентация, то няма да е далеч момента, когато рухването на Европейския съюз ще стане нещо, което няма да е възможно да се избегне.

Има заплахи, казва Янинг, и те трябва да се преодолеят час по-скоро. Защото иначе ще стане прекалено късно да се спасява каквото и да било в Евросъюза.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

2 thoughts on “Ново изследване на ЕС РАЗКРИВА нещо КАТАСТРОФАЛНО за съюза! Истината ще ви ШОКИРА!

  1. Първо, знаете , че ЕС не е съюз, а договор. Срещу него , в този формат на диктатура са почти всички народи, не говоря за подкупени правителства. Това обаче е в интерес на САЩ, защото ако се обедини мощната стопанска единица на Европа с близо 800 милиона жители, то доларът изчезва! Ха сега, всички сме на кръстопът:“ ….от зак К-р, от пред змия…“ Единствена разумна алтернатива е сегашните лапачи от Брюксел в затвора и старт на чисто!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *