Ново проучване разбива статуквото. ГЕРБ си отива! Ето кой го срива:

България отблизо

БСП е застигнала ГЕРБ и към момента, в градовете, те са с напълно изравнен електорален потенциал ( 25.5% към 25.8% ). Това означава, че на национално ниво основната опозиционна партия, вероятно, изпреварва ГЕРБ с около 1.5 %. (в селата ресурсът на ДПС и БСП е по-висок, а алтернативните и традиционно „градски“ партии са по-слабо представени).

Това сочат резултатите от проучване, направено от „Медиана“. Изследването обхваща периода след : – речта на Бойко Борисов пред актива на ГЕРБ в София; – обвиненията към Елена Йончева за пране на пари; – конгреса на БСП; и речта на президента Румен Радев по повод втората му годишнина като президент;

Изследването не отчита влиянието на обвиненията срещу Боил Банов.

Основни изводи:

Към момента сред жителите на градовете преобладават желанията ГЕРБ да довърши управленския си мандат (43% срещу 28 % за предсрочни избори). За шест месеца желаещите предсрочни избори не са се увеличили, а желаещите ГЕРБ да довърши мандата са намалели с 3 %. Единствената област, в която доминират позитивните оценки за развитие е благоустройството. Отчита се и намаляването на безработицата.

Във всички останали обществени сфери оценките са силно критични – „Влошаване“. Особено негативни са оценките по отношение на престъпността, здравеопазването, корупцията и материалното положение на хората и особено на пенсионерите. На този фон, логично и одобрението за закупуване на по-скъпите изтребители Ф-16 е много ниско.

Одобрението за тази сделка сред заможната част от населението е значително по-високо отколкото при бедните и пенсионерите, където неодобрението достига близо 50 %. Към момента, може да се очаква относително висока изборна активност за предстоящите избори за европейски парламент (над 40% декларират категорична готовност да гласуват на тях). Характерното е, че това са изключително симпатизанти на ГЕРБ, БСП и ДПС.

Симпатизантите на останалите партии са много слабо мотивирани да гласуват. Очевидно е, че тези избори ще бъдат натоварени със символно значение от вътрешнополитически характер – „да накажем ГЕРБ!“ срещу „да запазим управлението и да не допуснем комунистите на власт!“. Резултатът ще зависи от възможността на ГЕРБ и БСП да привлекат избиратели извън тясно партийните редици.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *