Ново социологическо проучване: Познайте кой печели, кой губи, кой е аут и кой остава с огромна подкрепа!

България отблизо
Ново социологическо проучване на „Барометър България“ сочи ГЕРБ като победител на изборите. В същото време „оставя“ партията на Слави Трифонов извън парламента.
Агенцията твърди, че резултатът се базира на телефонно запитване до 828 души на възраст над 18 г. между 20 и 25 юни т. г.

Парадоксално е, че въпреки грандиозните скандали около правителството на Борисов, социологическата агенция отрежда с изследването си 33,5% подкрепа за  ГЕРБ на бъдещите избори.  БСП са на второ място с 18,2%, но продължавала тенденцията им на отлив на подкрепа, защото вътрешните противоречия отблъсквали избирателите им, включително и от най-твърдото им ядро. Няма промяна в подкрепата на традиционния електорат на ДПС и те биха били трета политическа сила с 10 % от гласовете, ако изборите се провеждаха сега.

 

При избори днес, „Обединени патриоти“ с 9% подкрепа биха били четвъртата политическа сила в бъдещия парламент, като през последните месеци запазвали и консолидирали подкрепата на патриотично настроената част от българските избиратели.

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, която наскоро получи регистрация, тепърва ще трябва да изгради структури и предстои да се види какви лица ще представи пред евентуалните си избиратели на местно ниво. Към момента разчитала предимно на популярността на лидера си, като телевизионна звезда, и привлича подкрепата на 3,4% от анкетираните – предимно млади хора във възрастовата група 18-26 години и от малки населени места.

 

„Демократична България“ трудно щяла да успее да мобилизира достатъчна подкрепа, за да прескочи изборната бариера. Към днешна дата привлича вота на 3% от анкетираните – десни избиратели от столицата и най-големите градове.

Наблюдава се и значим процент колебаещи се (10,7%), привърженици и на левия, и на десния политически спектър, които все още не са решили към кого да се насочат. И през юни значителен си остава делът на негласуващите – 43,5%.

Това, което веднага се вижда е, че „новото“ социологическо проучване повтаря като под индиго старите. ГЕРБ печели, БСП губи и се срива, ДПС и патриотите остават като патерици на Вожда, Слави Трифонов е аут, десните формации – също.

Няма как патриотите да имат цели девет процента подкрепа, като се има предвид, че „Атака“ вече не фигурира в обединението, а НФСБ на Валери Симеонов се срина и не може да стигне дори един процент подкрепа. Какво се получава в такъв случай?! Всичките девет процента подкрепят Каракачанов ли?! Това е абсурд, който и човек в България да попитате.

Но същият е абсурдът и с партията на Борисов. Тя, независимо от скандалите, аферите и гейтовете и протестите, независимо от доказаните случаи на огромна корупция по високите етажи на властта, неизменно запазва своите над 30 процента подкрепа. Това означава, че или българските граждани са мазохисти и непрекъснато искат „още от същото“, или има нещо сбъркано в изборите.

Слави Трифонов също е аут, въпреки че при появата си неговата партия тръгна доста бурно и имаше повече от 19 процента подкрепа. На ГЕРБ това нямаше как да им се хареса и те явно са взели мерки това да не се повтаря. поне в социологическите проучвания. Десните, понеже открито показаха антипатията си към ГЕРБ и Борисов са на същия хал, ако не и по-зле.

Такива работи. Опитват се да ни накарат да повярваме в невероятното и невъзможното. И ако се продължава така, съвсем скоро няма да има кой да гласува. Понеже тези почти 50 %, които не искат да гласуват със сигурност ще станат поне 80%. А да печелиш избори с 20% от тези, които имат право на глас е позорно.

Автор Иво Македонски, istinata.net   

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *