Нов УДАР по Борисов: УПРАВЛЯВАЩАТА коалиция се ЦЕПИ! Ето КАКВО се СЛУЧИ с ГЕРБ и ОП!

България отблизо

Коалицията ГЕРБ – Обединени патриоти тръгна да се разцепва. По съвсем маловажен повод. Но явно напрежението в коалицията вече е стигнало своя краен предел.

Преди два дни премиерът Борисов обяви, че внася законопроект за увеличаване акциза на бездимните цигари.  Неговият оръженосец, председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова добави, че ще се търси голямо увеличение на акциза, което да изравни бездимните цигари с обикновените.

Веднага след това, едната от партиите в  състава на Обединените патриоти – ВМРО, скочи на законопроекта, с мотива, че той не бил съгласуван с тяхната парламентарна група. И че в ЕС искали да няма висок акциз за тези цигари.

Бесен, Борисов хвърли гръм и мълнии върху патриотите. Той се закани, че в следващия бюджет ще отреже парите, които евентуално биха дошли в хазната от увеличението акциза на бездимните цигари. И няма да ги даде на патриотите, за да продължат да изпълняват предизборните си обещания.

И „бащицата“ нареди на Цветанов да изтегли законопроекта.

Тогава, разкаялите се „пехливани“, които хем искат да покажат на електората, че изпълняват обещанията си, хем се страхуват да не развалят калимерата с ГЕРБ, направиха извънреден брифинг.

На него дясната ръка на вожда, Цветанов, обяви, че е постигнат „пробив“. И, че законопроектът за увеличаване акциза на бездимните цигари нямало да бъде изтеглен. Патриотите вече били съгласни да се увеличи акциза, но не с толкова, колкото искали ГЕРБ.

Цветанов пък обяви, че няма да има изравняване на акциза на бездимните и конвенционалните цигари. И по този начин няма да се увеличи фрапантно цената на така наречените бездимни, или както хората ги наричат „електронни“ цигари.

Според втория в ГЕРБ, увеличението на акциза на бездимните цигари нямало да е нито със 100%, нито със 70%. Засега най-вероятното увеличение се движело около цифрата 50%. Но това подлежало на още разговори следващата седмица с „непокорните“ от ВМРО, както  и с останалите партии в състава на Обединените патриоти.

От няколко месеца сме свидетели, че управляващата коалиция се пука по шевовете и е само въпрос на време, когато ще се разцепи непоправимо. И то по повод, който няма особена финансова значимост за бюджета. Доколкото в разпрата за акциза на бездимните цигари, става въпрос за някакви мижави 15 – 20 милиона лева, които евентуално биха могли да дойдат допълнително в държавната хазна.

Но истината е, че тези пари изобщо не биха помогнали с нищо на обеднелия народ. Държавата се нуждае от десетки милиарди левове ежегодни постъпления, за да си стъпи на краката. А такива многомилиардни инжекции към бюджета, още повече ежегодни, не се предвиждат.

Не за друго, а поради простата причина, че гербери и патриоти се дърлят за някакви си мизерни петнадесетина милиона. А дори не им минава и през ум да признаят, че пари в държавата няма да има дотогава, докато не започне да се развива българска икономика.

Трябва да има заводи и кооперативи, които да произвеждат. Трябва да има и пазари, на които да се пласира продукцията.

Но това означава да се удари гъбата на заповедите и „регламентите“ на ЕС, както и на самия Евросъюз. И страната ни да започне да се развива самостоятелно. И съобразно своите национални интереси.

Докато не тръгне българската икономика, гербери и псевдопатриоти ще се сбиват периодично за това дали да сложат някой още по-голям товар на гърба на оголелия и обосял народ, за да могат да се похвалят накрая, че са вкарали в бюджета на държавата малко пари.

Без да споменават, че тези пари няма да стигнат доникъде. И няма да подобрят хала на обикновените хора. Че с тях и без тях, България си отива.

Ако не се вземат радикални мерки. За да стане ясно, че или гербери и патриоти ще се запретнат да развиват икономиката. Или ще си вървят, за да направят място на някои по- смели и по-кадърни от тях.

Между другото, напомняме, че преди да станат патерица на ГЕРБ, патриотите също крещяха с пълно гърло, че трябва да се развива икономиката. И трябва да се махаме от ЕС.

Но, както става в знаменитата „Приказка за стълбата“ на големия Христо Смирненски, щом се докопаха до властта, патриотите забравиха за какво са говорили. И какво са обещавали.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *