Няма такава наглост! Обвиниха президента Радев, че не уважава Хайтов и Вазов!

България отблизо

Националният фронт за спасение на България поиска извинение от президента Румен Радев.

Според партията на Валери Симеонов то трябва да бъде дадено, тъй като държавният глава си е позволил да говори на английски език с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг при срещата им президентството.

 

Това става ясно от съобщение на партията, което бе разпространено и до медиите. Ето какво гласи то: „Ние, членовете на Националния изпълнителен комитет на НФСБ, изразяваме възмущението си от грубото погазване от президента на Република България Румен Радев на чл. 3 от Конституцията гласящ, че „Официалният език в републиката е българският“.

На 01 март 2019 г. в Президентството на Република България президентът Радев разговаря с генералния секретар на НАТО г-н Йенс Столтенберг не на официалния български език, а на чужд език – английски. Унизително, цинично и арогантно! Като че ли българското Президентство е столова в централата на НАТО!

Според Националния изпълнителен комитет на НФСБ с поведението си президентът Радев нарушава не само чл. 3, но и чл. 36, ал. 1 от Конституцията, който прокламира, че „ползването на българския език е право и задължение на българските граждани. Езикът на един народ отразява неговото сърце, разум и дух защото езикът е единствената форма, чрез която се материализира човешката мисъл. Винаги и за всеки народ той е свещен. С поведението си президентът Радев унижи не само свещения език на Вазов, Ботев и Хайтов „език свещен на нашите деди“, но и целия български народ, който по Конституцията е призван да представлява.

Българският президент Румен Радев не само игнорира посочените конституционни норми, но забрави, че съгласно чл. 92, ал. 1 представлява не само себе си, но и Република България в международните отношения, а следователно и всички български граждани. За нас, българските граждани от НФСБ, е недопустимо да се нарушава Конституцията и точно в навечерието на националния ни празник в българското президентство да се говори на чужд език независимо какъв. Между другото г-н Радев, на какъв език, бихте посрещнали президента на република Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Националният изпълнителен комитет на ПП НФСБ настоява президентът Радев да се извини на българския народ за повторното недостойно и унизяващо нацията поведение, поругало както свещения български език, така и националното достойнство на всеки българин. Съзнавайки, че юридически трудно бихме обосновали достатъчна тежест на нарушението, за да искаме отстраняване от длъжност на президента за нарушение на Конституцията по чл. 103 от основния ни закон, ние се обръщаме към основния блюстител на законността в Прокуратурата, с искане да се произнесе по законосъобразността на действията на държавния глава“.

Оставяме коментара на вас!

Tagged

2 thoughts on “Няма такава наглост! Обвиниха президента Радев, че не уважава Хайтов и Вазов!

  1. Ами при толкова срещи да бяха научили Столтенберг да говори български,как Борисов ги научи всички да говорят „на четири очи“ с него на български щото не съм чула да знае някакъв чужд език,та сега угодии ще си говорят на английски с Президента да не могат подслушвачите да разберат какво са си казали…

  2. „Патриоти“ , като искате в България да се говори само на български , защо позволявате при избори , да идват хора живеещи извън страната ни , да гласуват , незнаещи и неразбиращи български ?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *