Образователният министър: Над 50 000 деца учат в дворовете на училищата!

България отблизо

Към момента около 50 000 деца се обучават по линия на преодоляване на образователните трудности. Заради обстановката, класните стаи са изнесени в дворовете на училищата.

Децата със слаби срочни или годишни оценки, както и тези, които не са участвали ефективно в електронното образование, ще вземат между 80 и 120 часа навън. Основните два предмета, по които децата работят са БЕЛ и математика.

Това заяви просветният министър Красимир Вълчев. За „Тази сутрин“ по bTV  той коментира предложените от МОН промени в изпитите след VII клас, като даде оценка и на проведените НВО и ДЗИ.

Ако едно дете не ходи на частни уроци, вероятно няма да влезе в набеденото за най-добро училище, но ще отиде в школо, което малко или много ще съответства на нивото му. В това няма нищо лошо и не означава, че няма да стане нормален, добър и можещ човек.

„Не можем да разчитаме, че само в учебния час детето ще придобие необходимите знания. По-важен е характерът на въпросите. Ако ние направим въпроси, които да не мерят заучаване, тогава и част от стимулите за частните уроци ще отпаднат“, изтъкна Вълчев.

„Моето мнение е, че няма изпит, който веднъж завинаги да ти гарантира успешна писта в живота. Няма изпит, на който, ако не успееш, няма да се справиш по-нататък. Все по-малко ще зависи какво си учил и все повече ще се търси какви знания и умения си придобил“, изтъкна Вълчев.

Той подчерта, че равният достъп на образование е проекция на ранния достъп до добри учители и беше категоричен, че е важно да имаме добри учители и в по-малките населени места.

Министър Вълчев се надява от 15 септември децата да учат присъствено. Според него това е най-доброто обучение, защото помага за социализацията и интеграцията на децата.

„Ще направим всичко възможно да имаме организация на работа за присъствено обучение със съответните мерки и протоколи“, коментира още той, цитиран от dnes.dir.bg.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *