Обрат: Виена отново ни посече за Шенген, впрегнали сме каруцата пред коня, а конят се скрил

България отблизо

Преговорите все още продължават – този изненадващ обрат съобщи в четвъртък следобед Министерството на вътрешните работи във Виена в отговор на запитване от Die Presse.

В четвъртък Румъния и България обявиха напредък в преговорите с Виена в опит да я накарат да вдигне ветото, с което досега се противопоставяше на разширяването на Шенгенското пространство, но вътрешното министерство във Виена не иска да има нищо общо с това, съобщава Die Presse, цитиран от Mediafax.

 

Румънската медия уточни, че Австрия запазва правото си на вето за Шенген, a преговорите с двете балкански държави продължават.

Der Standard съобщава, че в четвъртък Министерството на вътрешните работи във Виена е заявило само, че преговорите продължават. Според представители на румънското и българското правителство е постигнато „политическо споразумение“ с Австрия относно разширяването на Шенген.

Съгласно споразумението България и Румъния ще прилагат достиженията на правото от Шенген за своите въздушни и морски граници от март 2024 г., съобщи румънското министерство на вътрешните работи. Министър-председателят Марсел Чолаку изрази задоволство, че румънските граждани ще могат да „се възползват от предимствата на Шенгенското пространство във въздушния и морския транспорт от март 2024 г.“.

Той също така заяви, че е убеден, че Букурещ и Виена ще финализират преговорите за премахване на контрола по сухопътните граници през следващата година. Според румънското министерство на вътрешните работи принципното решение е било взето още на 23 декември и впоследствие е било обсъдено на равнище Европейския съюз (ЕС).

В свое съобщение за медиите вътрешното министерство в Букурещ благодари както на Европейската комисия (ЕК) и испанското председателство на Съвета на ЕС, така и на министерствата на вътрешните работи във Виена и София за „конструктивните дискусии“, които направиха възможно това споразумение, обобщава Die Presse.

Въпреки това австрийското министерство на вътрешните работи подчерта в четвъртък, че в момента не се водят преговори за присъединяване към Шенген със сухопътни граници и следователно няма краен срок, съобщава Der Standard. Що се отнася до влизането в Шенген с въздушни граници, Австрия поставя условия – засилена мисия на Frontex в България и пари от Европейската комисия за силна защита на външните граници.

Министерството на вътрешните работи във Виена заяви пред австрийската информационна агенция АПА, че призовава и за по-строг контрол по сухопътните граници и иска Румъния и България да приемат търсещите убежище, особено тези от Афганистан и Сирия.

Австрийската преса съобщава и за изявления на българския министър-председател Николай Денков. В четвъртък той заяви, че Австрия се ангажира да продължи преговорите за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство и сухопътните граници.

„След сложни преговори двете страни са постигнали принципно споразумение с Австрия за присъединяване към Шенген по въздух и море“, заяви Денков.

„Тези преговори ще бъдат придружени от значителна подкрепа от страна на Европейската комисия за защита на външните граници на ЕС с Турция и Сърбия, за да се намали потокът от нелегални мигранти към Европа“, добави Денков.

БЛИЦ припомня, че министър-предсдателят обаче допусна чутовен гаф, свързан с Шенген.

Междувременно Харалд Вилимски, ръководител на делегацията на крайнодясната Партия на свободата (FPOe) в Европейския парламент, определи Шенгенското споразумение между Румъния, България и Австрия като „погрешно и несигурно решение„.

„Това, което се продава на хората като „постепенно присъединяване към Шенген“, не е нищо друго освен нова отворена врата за неконтролирана нелегална миграция в Австрия и следователно ясен риск за сигурността на нашата страна„, коментира споразумението Харалд Вилимски.

Според австрийския политик това решение ще доведе до още по-голяма загуба на контрол и ще предостави нови възможности на трафикантите и нелегалните мигранти да достигнат Австрия.

За разлика от него Петра Байр, говорител на външната политика на SPÖ (Австрийски социалдемократи), определи постигнатото споразумение между Австрия, Румъния и България за прилагане на Шенгенското споразумение по въздух и море от март като „максимално облекчение“.

„Медицинският персонал, който пътува до Австрия от Румъния и България, не идва по въздух, а по суша. Спешно трябва да улесним нещата, особено за тези важни квалифицирани работници – в техен интерес и в интерес на хората, които се нуждаят от грижи в Австрия“, каза Байер.

„Правителството не се съобразява с нуждите и опасенията на австрийците, иначе нямаше да поддържа огромните бариери пред лицата, полагащи грижи“, добави тя.

Докато Румъния и България обявяват, че имат зелена светлина за пълноправно членство в Шенген, Австрия отново слага спирачки. Решението на министъра на вътрешните работи (Герхард) Карнер, което спасява лицето му, е на нестабилна основа.

Румъния и България с радост обявиха споразумение с Австрия в спора за Шенген, като заявиха, че работят по поетапно присъединяване. Виена не иска да има нищо общо с това, преговорите продължават и за пълно разширяване не може да става и дума, отбелязва в коментар „Клайне Цайтунг“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *