Окончателно! Ще купуваме F-16! И ДПС гласува „ЗА“. Цената остава тайна

България отблизо

Две парламентарни комисии одобриха решението на кабинета да започнем преговори за покупка от САЩ на F-16.

Това са комисията по отбрана и комисията по бюджет и финанси.

Дебатите се проведоха при закрити заседания.

Само БСП и „Воля“ не са подкрепили предложението на кабинета.Това стана ясно от думите на военния министър Красимир Каракачанов.

Той обяви, че военен договор между две правителства не може да бъде обжалван в международни организации.

 

Очаква се парламентът да гласува мандат на правителството за преговори на пленарното си заседание утре.

Според запознати, ако и в пленарнта зала правителството получи зелена светлина, то ще може да преговаря с американската страна за Ф-16 без финансов таван.

 

 

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов застана пред медиите след края на заседанията на двете парламентарни комисии. Той коментира и темата за цената на новите изтребители, но не конкретизира какъв ще бъде методът на плащане – дали ще може да е разсрочено или с държавен заем.

 

„Имаме оферта, която надхвърля гласуваната сума от 1,8 млрд. лв. с по-малко от 300 млн. лв.“, каза вицепремиерът, запитан с повече или с по-малко от 300 млн. лева офертата на САЩ за F-16 надхвърля отпуснатите от парламента 1,8 млрд. лева.

 

 

„Убеден съм, че сумата, която ще бъде в повече, няма да бъде максимумът на това, което сме получили като първоначално предложение. Въпрос на информация и на предварителни разговори, водени по време на година и половина“, добави Красимир Каракачанов.

Депутатът от БСП Славчо Велков обаче е на друго мнение за стойността на оръжейната сделка, съобщи „Канал 3“.

Велков, който е експерт по сигурност, направи лична прогноза, че било твърде вероятно с ДДС и всички останали разходи покупката на новите бойни самолети да излезе с 1 милиард над гласувания предишния път от Народното събрание таван от 1,8 млрд. лв.

 

Такива суми заедно с парите за останалите проекти за модернизация на армията щели да надхвърлят 3 милиарда, което било 3 на сто от БВП. Затова и социалистите били против, защото не искат повече от 2 % от бюджета да се заделят за въоръжение.

 

Велков изтъкна и другия аргумент на БСП да гласува против, а именно, че има отклонение от параметрите на първото решение на НС от миналата година за финансовата рамка, сроковете и начина на плащане.

Той обаче разкри, че по време на заседанието министърът на отбраната е гарантирал, че дори и да ни излезе по-скъпо покупката на изтребителите, това няма да ощети по никакъв начин планираните средства по другите два проекта за Военноморските сили и за Сухопътни войски.

В отговор на въпрос какво е било редактирано в проекторешението, внесено от кабинета, Каракачанов отговори: „Нямаше предложения за редакция на текста, включително и от опозицията“.

По думите му дебатът е бил полезен, с разнообразни въпроси и политически аргументи.

„Имаше полезен повече от 3-часов дебат по темата, с разнообразни въпроси и политически аргументи, в едната или другата посока. В началото дебатът тръгна малко по-бурно политически. В последствие, на 20-та минута нещата си дойдоха на мястото. 90% от колегите в комисията са бивши военни“, каза още Каракачанов, цитиран от „Фокус“.

 

„В комисията двамата представители на ДПС гласуваха „за“. Очаквам, че тяхната ПГ ще повтори гласуването на своите колеги от комисията“, каза още пред медиите Красимир Каракачанов, запитан очаква ли ПГ на ДПС да подкрепи в пленарната зала предложението за преговори със САЩ за F-16.

 

„БСП бяха „против“, както и онази партия, все й забравям името, все я бъркам с фирма“, добави Каракачанов.

 

В отговор на въпрос изказали ли са се представителите на президентството на заседанието на Комисията по отбрана, министърът посочи: „Представителите на президентството присъстваха, но не се изказаха“.

 

Попитан, ако парламентът възложи на кабинета да преговаря със САЩ, колко дълго очаква да продължат тези преговори, Красимир Каракачанов каза: „Би следвало в рамките на 3 до 4 месеца преговорите със САЩ да са приключили“.

Източник : Епицентър

Tagged

2 thoughts on “Окончателно! Ще купуваме F-16! И ДПС гласува „ЗА“. Цената остава тайна

  1. ДПС ЪРЯБВА ДА СА ИЗРИТАНИ ОТ БЪЛГАРИЯ, А НЕ ДА ГЛАСУВАТ.ТЕ СА ШАЙКА ИЗМАМНИЦИ, КОИТО СЪЩО ИСКАТ ДА НИ УНИЩОЖАТ КАТО ДЪРЖАВА И НАРОД!!! ТОЛКОВА ЛИ СМЕ ГЛУПАВИ, ЧЕ СЕ НАДЯВАМЕ ПРЕСТЪПНИЦИ И ИЗМАМБИЦИ ДА СЕ ПОГРИЖАТ ЗА НАС??? ТОЛКОВА ГОДИНИ НЕ СА ЛИ ДОСТАТЪЧНИ ЗА ДА ПРОУМЕЕМ ИСТИНАТА И ДА СЕ ИЗПРАВИМ ПРОТИВ ИЗМАМАТА И ЛЪЖИТЕ, И ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА???

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *