Олиото скача двойно, вижте как ни цакат

България отблизо

Олиото скача двойно от склада до магазина. Около 2 лв. е най-ниската цена на литър на едро, а търговците го продават за минимум 4 лв., показа проучване, пише „Телеграф“.

В момента във веригите и бакалиите у нас бутилката тръгва от 3,99 лв., ако е на промоция, и удря 14 лв. за високоолеиновото.

 

Внос

Евтин внос от Румъния, Сърбия и Украйна подбива родните цени. В хипермаркетите масово са заредили олио от северната ни съседка, като цената му е около 5-5,50 лв. Българското е по 5,60 лв., а в някои магазини родното производство чукна 6 лв. Освен от Румъния слънчогледова мазнина се внася още от Сърбия и Украйна.

Импортът на украинското често не е директен, а минава първо през Франция и Германия и оттам се изкупува от наши търговци.

Най-ниските цени, на които се продава, варират между 70 и 92 евроцента за бутилка без ДДС, а отделно трябва да се плати и транспорт. Има и търговци, които внасят от Украйна и продават направо у нас за по 89 евроцента парчето.

Минимум

Условието да го купите на тези стойности е да сключите контракт за година за определено количество. Обикновено има минимум поръчка от 1 камион за внос, ако е от Германия, Франция или друга страна от ЕС.

Най-малкото възможно количество, за да се възползвате от ниски цени, е 22 500 литра за общо 32 400 евро.

Това прави по 70 евроцента на литър без ДДС. Като се обърне в лева, добавят се данъци и логистични разходи, влиза в складовете на българските търговци за около минимум 2 лв.

След това на рафтовете клиентите го взимат за 4-5 лв. Българското е с поне 50 стотинки отгоре. Директно от производители на дребно може да се купи и за 4,90 лв. литъра. Условието е да вземете 10 литра наведнъж, което прави общо 49 лв.

Според последните данни у нас на едро само за година олиото се е вдигнало с около левче.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *