Орбан: Времето е на страната на Русия!

Свят

Времето е на страната на руснаците – така унгарският премиер Виктор Орбан коментира ситуацията около войната в Украйна, предаде Ройтерс.

В интервю за унгарското държавно радио Орбан отново призова за започването на преговори за мир между Киев и Москва.

Основната тема, която унгарският лидер коментира, бе решението му да вдигне ветото на страната си върху финансовата помощ от ЕС за Киев в размер на 50 млрд. евро за следващите четири години. Орбан посочи, че е „направил всичко възможно“, преди да одобри споразумението за финансова помощ.

 

„Направих всичко възможно. Ако това споразумение не беше постигнато и Унгария беше продължила да използва правото си на вето, тогава 26-те страни членки щяха да се споразумеят да изпратят парите на Украйна и щяха да отнемат средствата, предназначени за Унгария, и да изпратят и тях на Украйна. Какво щеше да е доброто в това?“, отбеляза унгарският премиер.

 

Споразумението на евролидерите бе постигнато в четвъртък, след седмици на съпротива от страна на Унгария, която отказва да изпрати оръжия на Украйна от началото на войната, а отношенията й с Киев се помрачават от напрежение във връзка с отношението към 150 000 етнически унгарци, живеещи в Западна Украйна.

„Не изпращаме оръжия (на Украйна), получаваме си парите от Брюксел и ще допринесем за гражданското финансиране на Украйна“, добави в интервюто си Орбан. Помощта за Киев се отпуска от бюджета на ЕС. Тя не е за военни цели, а е предназначена за изплащане на заплати, пенсии и други неотложни разходи на Украйна. Като отстъпка пред Будапеща Брюксел се съгласи отпускането на средства за Киев да се преразглежда всяка година, без обаче страна членка да може да я блокира.

 

Междувременно ЕС размрази и няколко транша фондове за Унгария, но все още не пуска 20 млрд. евро, блокирани заради обвиненията към правителството на Орбан за неспазване на правата на човека, отстъпление от демокрацията и за корупция.

 

Пред италиански медии след Европейския съвет в четвъртък Орбан съобщи, че след изборите за нов Европарламент през юни неговата партия „Фидес“ ще се присъедини към групата на Европейските консерватори и реформисти, в която членува и партията на италианската премиерка Джорджа Мелони.

Изборът на Орбан между консерватори и крайната десница беше една от интригите преди европейските избори, след като „Фидес“ напусна Европейската народна партия под силен натиск да бъде изключена. Оттогава тя не е избирала европейско семейство, а депутатите й в Европейския парламент са независими.

 

В групата на консерваторите и реформистите са още испанската крайнодясна партия „Вокс“, полската „Право и справедливост“ и шведската крайна десница „Шведски демократи“.

Източник Епицентър

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *