Орбан: Не може да унищожим селското стопанство на ЕС, за да угодим на Украйна

Свят

Присъединяването на Украйна към Европейския съюз би имало катастрофални последици за европейската икономика. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан в интервю за френското списание „Поан“, информира „Гласове“.

„Тази история (протестите на земеделските производители в Европа – бел. ТАСС) показва колко сериозен проблем е Украйна за Европа, независимо от конфликта“, отбеляза той. „Сближаването на Украйна с Европейския съюз или дори присъединяването ѝ към ЕС ще има, или поне може да има огромно вредно въздействие върху европейската икономика, особено в селскостопанския сектор.“

Орбан подчерта, че селскостопанският сектор в страните от ЕС не може да бъде унищожен, за да се угоди на Украйна. „Конкуренцията с украинските производители унищожава нашите стопанства. Това не трябва да се случва и украинците трябва да го осъзнаят. Европейската комисия трябва да защитава европейските интереси от Украйна, а не да представлява интересите на Киев, като се противопоставя на европейските фермери“, заяви унгарският премиер.

Земеделските производители в някои държави – членки на ЕС, включително Белгия, Германия, Полша и Франция, протестират срещу множество европейски разпоредби, регулиращи селскостопанското производство, както и срещу неконтролирания внос на селскостопански продукти от Украйна в европейските страни.

„ЕС води идеологическа война срещу Унгария през последните години и постоянно се опитва да ни изнудва“, каза Виктор Орбан, добавяйки, че „Европейският съюз се движи все повече и повече към империализма“. Според него ЕС „все по-малко прилича на общност от суверенни държави“. „Каквито и права да имате по договора, каквито и разумни аргументи да излагате, ЕС се опитва да ви принуди да участвате в нещо, което не искате“, обясни премиерът. Орбан добави, че „Унгария е трябвало да живее в тези условия в продължение на много години“.

„С течение на времето се убедихме, че няма военно решение на конфликта в Украйна – отбеляза ръководителят на унгарското правителство. – Вярваме, че единственото решение е дипломатическо. То включва прекратяване на огъня и мирни преговори.“

Орбан добави, че предложението за отпускане на 50 милиарда евро от ЕС на Украйна „е в рамките на военното решение“. „Аз не го подкрепям, а и унгарците не го харесват“, каза унгарският премиер. Според него Унгария е против ескалацията на конфликта и „има пълното право да не се съгласи с предложенията на ЕС“. „Самите европейци се нуждаят от тези пари. Все повече страдаме от лошите икономически показатели. Тези средства биха били много полезни за хората в Европа – французите, германците, унгарците, поляците“, каза Орбан пред „Поан“.

На последната среща на върха на ЕС в Брюксел на 14-15 декември унгарският премиер блокира поправките в бюджета на общността за 2024-2027 г., които предвиждаха отпускането на 50 милиарда евро на Украйна. Вместо това той предложи предоставяне на финансова помощ на Киев на на годишна база със строг контрол върху разходването на средствата. Този въпрос ще бъде обсъден отново от лидерите на ЕС на среща в Брюксел на 1 февруари, добавя ТАСС.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *