Орбан с ултиматум към Зеленски: Прекратете огъня!

Свят

Унгарският премиер Виктор Орбан призова украинския президент Володимир Зеленски по време на необявеното си посещение в Киев да помисли бързо спиране на огъня, което може да ускори мирните преговори, и „дали да не се поеме по малко по-различен път“ от този на сложните дипломатически инициативи. Орбан пристигна тази сутрин в Киев за разговори със Зеленски, предаде Ройтерс, като се позова на пресслужбата на Орбан. 

 

Орбан и Зеленски обсъдиха възможностите за постигане на мир и текущи въпроси от двустранните отношения между Унгария и Украйна. Орбан предложил на Зеленски Украйна да спре огъня, за да настъпи мир. Орбан видя и шанс за напредък по въпросите на малцинствата (т.е. на говорещото унгарски малцинство в Украйна).

Унгарският премиер предложи на президента Зеленски прекратяване на огъня, като предположи, че спирането на сраженията може да доведе до мирни преговори. Той подчерта влиянието на войната върху европейската сигурност и оцени мирните инициативи на Зеленски, въпреки че отбеляза тяхната сложност поради международната дипломация.

Те дадоха кратък брифинг пред журналисти, в който подчертаха, че срещата е важна крачка към решаването на проблемите, натрупани от дълго време.

Орбан смята, че днешните разговори приближават страните към подписване на споразумение.

„Искаме да  подпишем глобално споразумение за сътрудничество с Украйна, подобно на споразуменията, които имаме с останалите си съседи“, каза Орбан.

 

 

Той подчерта, че Унгария е готова да подкрепи модернизацията на украинската икономика, смята да помогне и по време на председателството на ЕС. По-рано Украйна заяви, че ще изпълни всички 11 условия на Унгария за връщане на езиковите и други права на унгарските национални малцинства в Закарпатието, съобщи по-късно украинският „Европейска правда“. Двамата са се договорили да работят над споразумение, което да отрази двустранните проблеми.

 

 

Украинският президент Володимир Зеленски каза на гостуващия унгарски премиер Виктор Орбан, че неговата разтърсена от война страна се нуждае от „справедлив мир“ след повече от две години борба срещу руската инвазия.

„Оценяваме, че вашето посещение се провежда веднага след началото на унгарското председателство на Европейския съюз. Това е ясна индикация за нашите общи европейски приоритети, за това колко е важно да донесем справедлив мир в Украйна“, каза украинският лидер на пресконференция.

Това е първото посещение на Орбан в Украйна след началото на пълномащабната война. Дни по-рано Зеленски и Орбан се срещнаха в Брюксел.  Унгария оглавява Съвета на ЕС от 1 юли до края на 2024 г.

Източници: segabg.com, Х

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *