Ответен удар: Ето какво направи Газпром, за да натрие носа на Запада!

Свят

Епопеята с турбината на Сименс, която Канада уж ремонтираше за „Северен поток 2“, се превърна в история за най-внимателно подготвеното специално руско отмъщение на десетилетието! Газпром обяви, че не може да приеме турбината, тъй като нарушава санкциите, наложени от западните страни. Трудно е да си представим по-фина подигравка и по-страшно отмъщение: Русия изисква от Запада, Западът внимателно и стриктно да спазва санкциите, които самият той е наложил срещу Русия!

 

Всъщност най-очевидното и най-добре премереното подигравателно отмъщение се състои в, така да се каже, „внезапността“ на решението на руския газов монополист! Ако Газпром са прави, а най-вероятно са, тогава те очевидно са знаели за всички нюанси и нарушения предварително, много отдавна преди седмица, две, три, преди месец! .. Турбината все още беше в Канада, Западът още планираше да я транспортира, а адвокатите на Газпром вече са знаели, че това ще бъде направено в нарушение на процедурите, установени от самия Запад – но са решили да замълчат. Причината е очевидна: забавяне във времето и подготовка на отмъщението!

Олаф Шолц тъкмо преговаряше с правителството на Канада, а САЩ и Германия бяха сигурни, че след 2-3 седмици, турбината ще дойде в Европа и газът ще потече през Северен поток. Но Газпром вече знаеше със сигурност, че никой няма да тече никъде. Но … реши да не информира Европа за това. Защо? За да ги загуби Европа тези 2-3 седмици! За да е сигурна, че всичко е взето предвид, че ще се спаси от големия газов ураган, че проблемът скоро ще бъде решен и нищо няма да попречи газът да потече към Германия.

А сега – проблемът не е решен, времето е загубено, а „хитрата“ Германия е изправена пред тежка зима … На всичко отгоре, никой няма да може да обвини Газпром или Русия в нищо! Те със сигурност ще представят милион документи, с които ще бъде невъзможно да се спори. Както се казва, формално – всичко е правилно, но по същество – подигравка и отмъщение.

А Западът, САЩ и Германия заслужават хилядократно това.

Шолц реши в отговор да организира доста мизерно представление: отиде и лично прегледа турбината! За какво? Специалист по турбини ли е? Да не говорим, че Русия предявява претенции именно към спазването на процедурите, свързани със западните санкции, а не към техническото състояние на турбината. Ето какво каза германският канцлер, цитираме:

„За мен е важно да отбележа, че тази турбина може да бъде свързана по всяко време, може да се използва. Нищо не пречи на по-нататъшното и транспортиране до Русия.

Какво от това? Транспортирането може да не пречи. Но ако турбината наистина се транспортира тогава Западът може да каже, че санкциите са нарушени, и сега целият тръбопровод трябва да бъде арестуван, конфискуван, демонтиран – и каквото друго още може да измисли. Може би това е планирал Брюксел да направи?

Само че сметките му излязоха криви. Сега хем Германия ще е на тъмно и студено, хем никой не може да обвини Русия в нищо.

И между другото: Русия иронично припомня на немците, че има Северен поток 2, и ги пита защо не го използват?

О, добре, да, сеща се подигравателно Русия: газопроводът не е сертифициран от Брюксел. А Западът винаги е твърдял, че  всички процедури и цялата бюрокрация трябва да се спазват до най-малкия детайл, защото газопроводът бил много важен.

Е, ние също мислим така, отбелязва като върха на подигравката Русия: трябва да се спазват всички формалности, защото въпросът е много важен.

И както се казва тези дни: надяваме се на разбиране. Вървете и си спазвайте формалностите, допълват от Москва ..

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *