Откриха мистериозен мъж, участвал в убийството на Дария Дугина

България отблизо

Руската служба за сигурност ФСБ в понеделник посочи още един украински гражданин, който счита за част от екипа, убил Даря Дугина – дъщерята на Александър Дугин, предават световните агенции.

Дугина, която като баща си беше отявлен поддръжник на това, което Русия нарича своя „специална военна операция“ в Украйна, беше убита при атентат с кола бомба край Москва на 20 август. Руският президент Владимир Путин нарече покушението срещу нея „подло, жестоко престъпление“.

 

Два дни след убийството на 29-годишната жена ФСБ обяви че е разкрила случая, като посочи украинка, която според службата е следила Дугина седмици наред, наела е апартамент в нейния жилищен комплекс и е поставила взривното устройство в колата, преди да избяга от Русия в Естония – всичко това с подкрепата на Киев.

От своя страна Украйна, която твърди, че Русия води агресивна война в имперски стил срещу нея, отрече да е замесена в убийството на Дугина, която след смъртта си е представяна от прокремълски политици и от руската държавна телевизия като мъченик.

Днес ФСБ съобщи, че е установила самоличността на друг член на украинската „диверсионна и терористична група“, която според службата стои зад убийството.

 

В изявление на ФСБ се посочва, че новият заподозрян е мъж, роден през 1978 г., чието име е назовано и е показан запис от камери за видеонаблюдение. Смята се, че той е помогнал да се сглоби бомбата в нает гараж в Москва и е осигурил фалшиви документи на жената, поставила взривното устройство в колата, убила Дугина.

Мъжът е напуснал Русия през Естония ден преди атаката, се казва в съобщението на ФСБ.

В 11-минутен видеоклип, разпространен от службата, кадри от камери за видеонаблюдение показват как мъжът влиза в Русия на 30 юли, влиза и излиза от гаражен комплекс в Москва, носи фалшиви регистрационни номера за автомобил, според версията на ФСБ, и излиза от Русия в ранните часове на август 19 – ден преди покушението срещу Дугина.

 

Записи от камери за видеонаблюдение пък показват украинката, обвинена от ФСБ за поставянето на бомбата, да върви в район, където са били паркирани коли на фестивала, на който Дугина присъства малко преди да бъде убита.

ФСБ твърди, че украинката е наблюдавала Дугина, уверила се е, че е напуснала фестивала, след което я е последвала с кола и е взривила колата бомба, която я е убила.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *