„Отровното трио“ обяви дата за Велико народно въстание – 2 септември!

България отблизо

Целта на протестните прояви е да пречат, затова няма да искаме разрешение за провеждането им.

С тези думи организаторите на 42-та вечер на антиправителствено недоволство отговориха на призива на Столичната община да се подават уведомления за протеста, предава БНР.

Протестиращите коментираха призивите за премахване на блокадите, отправени от местната власт. Според тях, ако управляващите са загрижени за софиянци и искат да възстановят свободното придвижване в града, ще си подадат оставката.

Тази вечер не се планират изненадващи блокади.

От трибуната адвокат Николай Хаджигенов от „Отровното трио“ обяви датата за провеждане на Велико народно въстание – 2 септември. То ще започне сутринта и няма да приключи с края на работния ден. Тогава демонстрантите ще докажат, че не ги е страх и ще постигнат целите на протеста. Това е датата, на която управляващите трябва да съберат 120 гласа в НС, за да започнат обсъжданията по новата Конституция.

Остават блокадите на три места в центъра на столицата – Орлов мост, булевард „Цар Освободител“ и Ректората на Софийския университет. Лагерът на Орлов мост е напълно възстановен, след като снощи бурята отнесе част от палатките на протестиращите.

Към демонстрантите се присъедини група от Пловдив, дошла да ги подкрепи.

Протести имаше и в други градове на страната

Привърженици на по-радикални протестни действия в Русе се събраха в района на граничния пункт Дунав мост и блокираха движението по основния път.

Около 40 автомобила на протестиращи срещу правителството и главния прокурор се събраха в района на Дунав мост, подредиха се във вътрешната лента на кръговото кръстовище и останаха там, за да изразят недоволството си.

Желанието на участниците да спрат напълно движението по мостовото съоръжение и да блокират поне за час икономиките на България и Румъния, не се реализира, тъй като полицията взе мерки и осигури обходни пътища както за личните автомобили, така и за товарните.

Протест имаше и в Пловдив, предаде БНТ. Предимно симпатизанти на партия „Възраждане“ се събраха пред Общината. Звучаха революционни песни.

Повече от 40 дни протестите във Варна не спират, предаде репортер на Радио “Фокус” – Варна . Сборният пункт и тази вечер бе сградата на община Варна. След дискусия по наболели политически теми, десетки варненци тръгнаха на шествие из централните булеварди.

Този път хората носеха огромни букви, на които пишеше “Оставка”. Развавайки българското знаме и скандирайки “Оставка” и “Мафията вън”, жителите на морската столица блокираха първоначално кръстовището на “Червения площад”. Едно от най-натоварените кръстовища в града бе блокирано за близо половин час.

Видимо изнервени шофьори влязоха в пререкания с протестиращите, като някои от тях се опитаха да преминат през блокадата, но неуспешно.

След това протестиращите се отправиха на кръстовището на Икономическия университет, като го блокираха за кратко. Въпреки рисковете, протестиращите не допускаха автомобилите да преминат и се наложи те да изчакат блокадата да бъде преместена.

След като 20-на минути натовареното кръстовище бе блокирано, протестиращите се отправиха към община Варна, с обещание да протестират и утре с искане за оставка на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Двадесетина души се събраха на протест в центъра на Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас.
След това протестът им премина в шествие, което се отправи по главната пешеходна улица „Богориди“, след което отново се върна пред сградата на Общината. На място беше засилено полицейското присъствие, но до напрежение не се достигна.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *