От последните минути: Връща се кабинетът „Орешарски“

България отблизо
Ние сме много търпелив народ, изключително търпелив, но  понякога и на нас чашата ни прелива.
Има огромна опасност  това правителство  да се превърне във втори вариант на кабинета ”Орешарски”, заяви политологът Първан Симеонов. И да започнат безкрайни протести за всичко, което министрите вършат. И за безпардонния им език, както и за някои техни действия, които са в категоричен ущърб на хората.
Всъщност това вече е станало.
Протести има почти всеки ден, но управляващите се скриват, а медиите ги неглижират.
Разликата обаче е огромна. Докато при Орешарски всичко беше платено отвън и отчасти отвътре и режисирано, в момента хората протестират наистина. Защото са унижени, омерзени, смачкани и онеправдани. Затова се събират по-малко, но за сметка на това безплатно.
В момента Валери Симеонов играе ролята на катализатор, върху когото се изсипва народния гняв. Той приказва без да мисли и още по-лошо, мисли това, което е казал, за вярно.
Много често той разединява обществото с крайните си становища, но този път го обедини. И то срещу себе си. Не можеш да приказваш такива неща, да си позволяваш такива думи точно срещу болните деца и да очакваш обществото да ти ръкопляска.
Сега Борисов го използва за гръмоотвод, който да отклони народния гняв от него самия, но това няма да е за дълго. Обществото ще пренасочи рано или късно гнева си и ще го изсипе върху Борисов. Достатъчен беше фаткът, че той заяви, че не можел да уволни Симеонов, тъй като имали коалиционно споразумение.
Премиерът трябва да разбере две неща.
Едното е, че има споразумение първо с народа, който го е избрал и чак след това с политическите си партньори. В случая щом суверенът иска оставка, трябва да го послуша. Иначе Симеонов ще го повлече след себе си.
В момента всеки ден има протести. На гневни и обидени хора.
Ситуацията „Орешарски“ е налице.
От Борисов зависи дали ще я овладее, или  ще си тръгне.
Според мен той е изгубил най-важното си качество да се прави на началник. След трудностите и салтоморталетата при смяната на тримата министри, за втори път  прояви слабост, което накара и собствените му хора да а мислят, че „царят е гол“.
А че царят е гол вече го знае цял народ.
Започва „зимата на нашето недоволство“ и вече не съм сигурен, че няма да има предсрочни избори, добави социологът.

Tagged

3 thoughts on “От последните минути: Връща се кабинетът „Орешарски“

  1. ПОГЛЕДНЕТЕ И ГУШАТА?!
    ОТВРАТИТЕЛНО, АКО СЪМ МЪЖ, ЩЕ СТАНА ИМПОТЕНТЕН!
    НЕ СЕ НАЯДОХА, НАЛЪГАХА И НАКРАДОХА, ЛЪЖЛИВИ, ЛИЦЕМЕРНИ, КОМУНИСТИЧЕСКИ ОЛИГАРСИ!
    КОЙ Е БАЩА И НЕ ЛИЛЯНА ПАВЛОВА?
    ТЕЖЪК ЛИДЕР НА БКП, СЕГА ТЯ НЕ СЛИЗА ОТ ПОСТ….МИНИСТЪР!?
    ДОКОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИ НАРОДА? ДОКОГА?!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *