От последните минути: Земеделците блокираха МС, хвърлиха тор и слама, запалиха кола /СНИМКИ/

България отблизо

Опасна ситуация се разигра преди минути на жълтите павета в София. Всичко това стана на метри от входа на Министерски съвет (МС).

 

Там от зори протестират земеделските производители.

Именно там те изсипаха и бали сено, за да изразят недоволството си. Но редом с това имаше и фекалии от животните, за които те се грижат.

 

 

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Преди минути обаче те решиха да предприемат по-драстични мерки. За целта – подпалиха автомобил, върху който бяха монтирали чучело.

 

 

 

 

 

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

 

Полицаите, които пазят протеста, реагираха светкавично и загазиха опожарената кола.

Очаква се и днес да има блокада на пътища в страната с тежка техника. Фермерите се заканиха да затворят пътя за Гърция край Кресна, както и магистрала „Тракия“ край Пловдив.

В сряда премиерът Николай Денков проведе среща с представители на бранша. Част от земеделските сдружения отказаха да седнат заедно на масата за преговори. Разделителната линия между фермерските организации се оказа исканата оставка на земеделския министър Кирил Вътев. По тази причина срещите премиера се проведоха на два тура.

След срещите от Министерския съвет информираха, че е постигнато съгласие за подкрепа на секторите със 150 милиона лева – месо, мляко, плодове и зеленчуци, мед, маслодайна роза, тютюн и винени лозя.

Премиерът Николай Денков остана непреклонен и заяви, че помощ за зърнопроизводители ще има само за тези, които са на загуба.

Източник: БЛИЦ

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *