От последните минути: Свалиха Росен Желязков от поста шеф на НС!

България отблизо

По предложение на депутата от ПП-ДБ Асен Василев искането за предсрочно освобождаване на председателя на Народното събрание (НС) Росен Желязков беше разгледано като точка първа в дневния ред.

Мирослав Иванов от ПП-ДБ изчете предложеното Решение за предсрочно освобождаване на Росен Желязков – председател на 49-то Народно събрание.

 

Сред изтъкнатите от него мотиви е решението на Росен Желязков да не уважи искането за минута мълчание в памет на жертвите на арменския геноцид.

Последваха изказвания на представителите на всички партии, които обявиха дали ще гласуват за отстраняването на Желязков или не и по какви причини.

ИТН посочиха, че ще излязат от залата и ще се върнат, за да гласуват за отстраняването му, защото те били истинската опозиция в парламента.

Георг Георгиев от ГЕРБ пък посочи, че Желязков няма нужда от защита, но избори най-големите прегрешения на ПП-ДБ, за да видят хората какви хора предлагат неговото отстраняване.

По предложение на Йордан Цонев от ДПС беше гласувано дебатите да бъдат прекратени. Мотивът му беше „да спестим това на българския народ и на г-н Желязков“.

По време на целия дебат в залата присъстваха миньори и синдикалисти, които очакваха гласуването на Проект на решение за осигуряване на средства на „Мини Марица Изток“ ЕАД за периода 2024 г. – 2029 г. с цел обезпечаване на дейности по техническа рекултивация на нарушените терени на находище „Източно маришки въглищен басейн“.

Както БЛИЦ съобщи, първоначално това беше заложено като първа точка в дневния ред, но беше изместено от предложението на Асен Василев.

Има една мисъл на един велик афорист, който казва, че понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут, каза Росен Желязков в своето изявление преди гласуването

„Всички ние в тази зала сме хора. Но хора, които са пратени от други хора да работят за хората. Имаме нашите слабости, нашите страсти, но ние като народните представители трябва да имаме отговорност, отчетност и почтеност. И още едно качество, което понякога губим – човещина“, каза той, визирайки миньорите, очакващи гласуването.

 

„Понякога, когато актьорите се качват на сцената, мислейки си че отиват на сцената, се озовават на ешафода“, каза той и призова за смирение.

Искам на първо място да ви благодаря и за доверието и за недоверието. Те са огледала. Едното е малко по-криво, но и двете създават някакъв образ и самооценка“, заяви Желязков.

„Искам на всички колективно да се извиня, ако с действие или бездействие съм засегнал вас като хора“, обърна се той към депутатите.

Малко след това напълно неочаквано Росица Кирова, която е зам-председател на парламента, се разплака.

 

Странна бе реакцията и на Петков, Василев и Денков от ПП-ДБ.

Предложението за отстраняването на Росен Желязков беше прието.

Източник: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *