От последните минути: Става все по-страшно, танковете на Нетаняху превзеха Рафах! СНИМКИ

Свят

Израелски танкове влязоха до центъра на град Рафах, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свидетели.

Танковете са се позиционирали до джамията „Ал Ауда“ в центъра на Рафах. Израелските военни съобщиха, че войските им продължават да действат в района на Рафах, но не коментираха съобщенията за напредване в центъра на града, уточни Ройтерс.

През нощта Израел продължи да обстрелва града с авиация и танкове. Това съобщават местните жители.

ЦАХАЛ не спират настъплението си въпреки международното недоволство от атаката в неделя, което предизвика пожар в палатков лагер и уби най-малко 45 палестинци, повече от половината от които деца, жени и възрастни хора.

След този удар поне още 26 души са убити от израелски удари в Рафах, съобщиха представители на анклава, управляван от бойци на „Хамас“.

 


Снимка: BBC

 

Израелските танкове са продължили към западните квартали и са заели позиции на хълма Зуруб в западен Рафах. Свидетели съобщават за сражения между израелски войници и бойци на „Хамас“ в района.

Свидетели в Рафах твърдят, че израелските военни са докарали бронирани машини с дистанционно управление и че няма следи от военнослужещи в тях или около тях. Израелските военни не отговориха веднага на тези твърдения, предаде Ройтерс.

Преди броени минути очевидци и местни журналисти в Рафах съобщиха, че израелски танкове са завзели контрола над кръговото кръстовище Ал Ауда в сърцето на града. Това кръгово кръстовище е ключова забележителност, в която се намират големи банки, държавни институции, фирми и магазини, уточнява BBC.

 

 

Превземането на кръговото кръстовище от израелската армия, разположено само на половин километър от палестинско-египетската граница от южната страна, беше белязано от интензивен артилерийски обстрел.

Свидетел, който потърси убежище при членове на семейството си в болницата на Емирствата в западната част на града, описа как войници се позиционират на върха на сграда с изглед към площада и започват да стрелят по всяко движение в района.

По-рано днес израелските отбранителни сили (IDF) потвърдиха, че през нощта са били разположени войски по Филаделфийския коридор – тънката буферна зона, която разделя Газа и Египет.

Така нареченият Филаделфийски коридор е тясна ивица с дължина около 14 километра (8,6 мили), която минава по дължината на границата на Газа с Египет. Той включва ГКПП Рафах, който Израел отне от Хамас на 7 май.


Филаделфийския коридор

Израелските сили вече контролират 9 километра от стратегически важния маршрут, съобщава BBC.

В изявление относно операциите си в Рафах, IDF казва, че „се ангажира с терористи в близък бой и локализира терористични тунелни шахти, оръжия и допълнителна терористична инфраструктура в района“.

Израелската армия също казва, че „интензифицира“ операциите в централната част на Ивицата Газа и извършва операции в северната част на Газа.

Припомняме, че днес  Ирландия, Испания и Норвегия официално признаха Палестина

.Те твърдят, че ще има устойчиво решение на настоящата криза само ако и двете страни могат да се насочат към някакъв вид политически хоризонт – но какво ще означава това на практика?

Проблемът е, че признаването на палестинска държава е до голяма степен символичен жест, ако не се занимава и с жизненоважни съпътстващи въпроси.

Какви трябва да бъдат границите? Къде трябва да се намира столицата? Какво първо трябва да направят двете страни, за да се случи?

Това са трудни въпроси, които не са съгласувани – или дори отговорени – задоволително от десетилетия.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *