От последните минути: Стойчо Стойчев разкри кога президентът ще събори правителството и кой ще управлява

България отблизо

Президентът Радев отстоява популярната позиция за македонците, опитва се да държи висок политически рейтинг, за да го реализира когато трябва – когато стане новият му политически проект и той тръгне да се явява на избори.

 

Това коментира в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Нова нюз политологът доц. Стойчо Стойчев.

„Партия от негово име вече се яви и спечели много гласове. Възможно е на местните избори да се яви нова партия. Те са догодина.
Дори да има предсрочни избори, не вярвам да са преди местните.

Местните избори са твърде голям залог. Те разпределят една основа, върху която всяка партия, която има претенциите да е водеща, да стъпи”, коментира той.

По думите му, посещението на министър-председателя в Скопие наистина е било прибързано. „Приоритизирането на този въпрос пред всички останали изглежда озадачаващо. От гледна точка на много хора в страната е малко странно”, заяви политологът.

На въпрос ще инкасира ли електорални щети заради кризите партията „Продължаваме промяната”, доц. Стойчев заяви, че има нещо парадоксално в ситуацията в момента. Цените са изключително високи, а няма никакви протести. Това означава, че или протестите от миналата и по-миналата година са били инспирирани от несоциални фактори, или българите действаме ирационално спрямо протестите.

Ако не протестираме срещу обедняването, а сме склонни да се мобилизираме срещу човек, означава, че високите цени и ниските заплати не биха довели до натиск върху правителството. Ако има натиск, трябва да очакваме, че той ще дойде от ирационална посока, какъвто е македонският въпрос”, посочи той.

Според политолога, съдебната реформа вече няма нищо общо с правосъдието, а е политически проблем. „Този фактор може да разцепи коалицията, до голяма степен ДБ ще зависи от предложението си за реформа“, подчерта доц. Стойчев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *