Официално: Нинова реши съдбата на България! Президентът обяви кога разпуска парламента и датата на изборите!

България отблизо

БСП официално получи мандата за съставяне на правителство от президента Румен Радев и го върна още в същия миг. 

Лидерката на социалистите Корнелия Нинова прие връчената възможност от държавния глава, но обясни, че партията й няма да състави кабинет в рамките на този парламент и върна папката обратно на Радев.

„С указ номер 128 от днес ви възлагам да излъчите кандидат за министър-председател. Запознат съм все пак с решението на Националния ви съвет, но ако сте променили решението си, сега е моментът“, поде Радев.

„Нашето желание беше да има правителство, което да реши няколко важни въпроса – да приеме социални, икономически мерки и да подготви Плана за възстановяване и устойчивост. В името на тези приоритети подадохме ръка на втората парламентарно представена партия, но тази ръка не беше приета“, заяви Нинова.

„Няма обективна възможност да съставим кабинет. Няма промяна от решението на Националния ни съвет досега и ви връщаме мандата“, каза тя.

„Разбирам мотивите ви, както и тези на „Има такъв народ“, каза Радев.

Президентът официално покани експерти от БСП в служебното правителство, стана ясно от думите на държавния глава.

След това той обяви, че следващата седмица ще разпусне 45-ото Народно събрание. Президентът посочи, че се очаква предсрочните парламентарни избори да се проведат на 11 юли.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *