Още „терористи“: МИНЬОРИТЕ на протест, заплашват да блокират държавата

България отблизо

Политически скандали, извънредни разговори и синдикални заплахи за блокиране на държавата избухнаха заради напрежението около въглищните централи. Още вчера работници и профсъюзи заплашиха с протести заради така наречения „териториален план за справедлив преход“. В него е предвидено постепенно извеждането от експлоатация на мощности на въглищните централи. 

В Раднево се стигна до сериозно напрежение. Заместник-министърът на икономиката не беше допуснат да говори пред протестиращите и се наложи да напусне протеста заедно с полиция.

Протестиращите посочват, че вкарването в МС на плановете е преминало без обществено обсъждане. Ако планът бъде разгледан в петък, те ще блокират цялата държава.

Според тях действията на управляващите са скандални. „В териториалните планове има записано, по години, кога затварят въглищни мощности, колко мощности, а няма запис за откриване на нови работни места. Не се предвижда откриване на предприятия, които да поемат безработицата в региона”, Деян Дяков, КНСБ.

„Ако не се отложи вземането на решение, за утре ние затваряме държавата. Категорични сме и няма да отстъпим от това“, заяви Наско Митев, КТ „Подкрепа“.

„Териториалните планове не предвиждат абсолютно никакви ограничения за работа на въглищни централи и на мини. Те имат за цел единствено да адресират ефектите от енергийния преход“, посочи Красимир Ненов, зам.-министър на енергетиката.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *