Пак йезуитщини на сглобката: Разрешават на самолета на Лавров да мине през България, но не и на делегацията с него

България отблизо

България отвори въздушното си пространство за самолета на руския министър на външните работи Сергей Лавров. Това съобщава за ТАСС посланичката на Русия у нас Елеонора Митрофанова.

Тя уточнява, че е получен положителен отговор на нотата на Москва за прелитането на самолета на външния министър, за да отиде на заседанието на Съвета на министрите на външните работи на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа/ОССЕ/ на срещата в Скопие.

„На нашата нота за преминаването на самолета на Лавров през въздушното пространство на България беше получен положителен отговор. Министерството на външните работи на България официално ни информира, че полетът в небето над страната за нашия министър е разрешен“, заявява Митрофанова пред ТАСС.

Министерство на външните работи на Република България даде разрешение за осъществяване на полет на Специалния летателен отряд „Россия“ през въздушното пространство на Република България за изпълнение на полет за транспортиране на делегация за участие в международния форум.

 

Дипломатическото разрешение за прелитане има временен характер и е валидно 3 часа преди и 72 часа след определената дата и часове за прелитане.

 

Даденото разрешение се предоставя за участие в заседанието на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров и попада под изключенията от прилагането на санкционния режим на ЕС спрямо него. Даденото разрешение не се отнася за членове на делегацията му, които също са санкционирани лица, съгласно действащото право на ЕС, което е изрично упоменато в нотата-отговор на българската страна.

По-рано самият Лавров заяви, че руската делегация ще вземе участие в заседанието на ОССЕ в Скопие, ако България отвори въздушното си пространство за полета на делегацията на Руската федерация.

Преди да дойде разрешението от нашето МВнР, от Европейската комисия заявиха, че полетът на руския външен министър не нарушава санкциите на Европейския съюз.

Опциите, според външния министър на РСМ Буяр Османи, бяха две – прелитане през Гърция или през България. Очевидно руската делегация е избрала българския маршрут. Османи коментира, че въпросът за пристигането на Лавров в Скопие за участие в заседанието към момента не е изяснен. Северомакедонският външен министър напомни още, че спрямо него действат санкциите на Евросъюза.

От наша страна официална реакция нямаше – нито за поисканото разрешение от руска страна Лавров да прелети през нашето небе, нито за положителния отговор.

На форума в Скопие заедно със Сергей Лавров ще присъства и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън. Официално съобщение за среща между двамата към момента няма. Срещата на върха в ОССЕ ще се проведе от 30 ноември до 1 декември в македонската столица и в нея ще участват представители на над 40 държави.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *