Пак се започна: ПП готови на диалог, но не искат Слави

България отблизо
От “Продължаваме промяната” са готови за диалог, но зависи с кого. Партията на Кирил Петков ще изчака, за да види на кого президентът Румен Радев ще връчи третия мандат. Премиерът в оставка обаче призова за избягване на политическия риск и за работещ парламент. Личните кандидатури в момента не са от значение, категоричен бе Петков.

„Ще бъдем максимално диалогични при третия мандат“, заяви след консултациите при президента Кирил Петков.

 


Президентът „търси обединение“ и проверява готови ли са на диалог партиите и с кого.

 

 

 

Всичко се случи след оттеглянето на “Има такъв народ” от коалицията и последвал вот на недоверие, който безпрецедентно се оказа успешен. Така правителството на Кирил Петков падна.

От “Продължаваме промяната” се опитаха да намерят подкрепа от 121 депутати в рамките на този парламент и да съставят правителство. На фона на бурни скандали и обвинения обаче от ПП успяха да спечелят на своя страна 117. Проектокабинетът “Василев” така и не стигна до пленарна зала и мандатът бе върнат безславно на Румен Радев, а вторият опит бе с предрешен изход.

Така се стига до консултациите, а интригата е именно на кого ще бъде връчен третия мандат. Отношенията между БСП и Радев са обтегнати и очакванията шансът да съставят правителство да отиде в ръцете на левицата не са големи. Забелязва се затопляне на отношенията между държавния глава и ИТН, но от ПП посочиха, че няма да преговарят с партията на Слави Трифонов и “подсказаха” на Румен Радев, че ако иска да има кабинет в рамките на 47-мото Народно събрание, по-добре да връчи мандата на друг.

“Демократична България” вече заявиха своята абсолютна готовност да опитат да съставят правителство и се представят като диалогичен партньор, който би могъл да върне диалогичността в разпадналата се четворна коалиция. От ИТН също рисуват подобен образ на ДБ, като посочват, че партията на Христо Иванов би могла да ги върне обратно на масата за преговори.

След консултациите днес Румен Радев има една седмица, за да вземе решение при кого да отиде третият мандат. При неуспех – най-вероятно в началото на октомври, ще има предсрочни избори. И седемте парламентарни партии са приели поканата на държавния глава.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *