Парламентът поряза лошо Нинова! Вижте какво гласуваха!

България отблизо

Със 117 гласа „за” депутатите решиха точката за гласуване на законодателна управленска програма, предложена от БСП, да отпадне от дневния ред. Предложението дойде от ДПС и ГЕРБ и беше подкрепено и от „Има такъв народ” и „Възраждане”.

Според опозиционните партии не е работа на Народното събрание да помага на мандатоносителя за съставяне на кабинет.

„Условия за съставяне на правителство не се приемат с решение на НС. Ако някой е получил мандат за съставяне на правителство, трябва да намери начин да си го реализира, а не да използва пленарната зала”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

Програмата трябваше да се гласува в четвъртък.

Социалистите все още чакат подкрепа от депутати от „Има такъв народ“, с които да успеят да приемат лансираната от лидера Корнелия Нинова управленска програма и да изберат Асен Василев за министър-председател. това стана ясно от интервю за bTV на заместник-председателя на Народното събрание Кристиан Вигенин.

„Разчитаме, че ще има народни представители от „Има такъв народ“, които ще подкрепят програмата“, подчерта той.

 

Предложението за министър-председател ще бъде Асен Василев. В петък ще стане ясно дали ще има подкрепа за кабинета. Ако няма, мандатът ще бъде върнат. При събирането на мнозинство политическите сили ще се обсъдят постовете в бъдещ министерски съвет. Така Вигенин описа последователността от събития, които трябва да се случат.

„Законодателната промяна, която внасяме, е с подписите на трите партии. По-голямата част от предложенията на ИТН също са зачетени в програмата. Ние разчитаме, че ще има народни представители, които ще си спомнят за какво са избрани“, каза депутатът от БСП.

„Досега партия с трети мандат не е правила такава стъпка. Ако има подкрепа за приоритети, има подкрепа и за правителство“, допълни Вигенин.

79 са законопроектите, които трябва да бъдат приети по точен график. Включват избора на председател на КЕВР, на КПКОНПИ. Има и глава със законопроектите около Плана за възстановяване и устойчивост. Програмата е със срок от 6 месеца.

„Готови сме да предложим удължаване на работата на Народното събрание. Някои законопроекти трябва да бъдат подготвени от ново правителство. Други са готови“, уточни той, добавяйки, че има и управленска програма за работата на Министерския съвет.

Избирателите на БСП предпочитат да няма избори, категоричен бе Вигенин.

Tagged

1 thought on “Парламентът поряза лошо Нинова! Вижте какво гласуваха!

  1. ПАРЛАМЕНТА НЕ Е ПОРЯЗАЛ ЛОШО НИНОВА, ПОРЯЗАЛ Е НАРОДА .ЯСНИ СА НЕЩАТА , ДАЖЕ ПРЕДЕЛНО ЯСНИ. ДА МУ МИСЛИ ГОРКИЯ ПРОСТ НАРОД. ХАК МУ Е НА ТОЗИ НАРОД ЧЕ ГИ ТЪРПЯ И ЩЕ ГИ ТЪРПИ И ВСЕ ОЩЕ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *