Партиите, готови да дадат съгласие за купуване на руската ваксина, само ГЕРБ се дърпат!

България отблизо

Mинистерският съвет да осигури достъп на българските граждани до руската ваксина срещу COVID-19 “Спутник V”. За това настояват от БСП в проекта за решение, който здравната комисия в Народното събрание ще обсъди на днешното си заседание.

От ГЕРБ са категорични, че Корнелия Нинова се опитва да употреби руската ваксина предизборно, пише „Труд.бг“.

“Труд” потърси членове на комисията от различни политически сили, за да провери нагласите им преди гласуване на проекта.

“Руската ваксина “Спутник V” е добра и доказателство е фактът, че няколко европейски държави решиха да я внесат”, коментира д-р Калин Поповски от ВМРО.

Той поясни, че ще поискат редакция на предложението на БСП, която да задължи правителството да осигури по най-бърз начин такива количества от руската ваксина, които да позволят на всички български граждани, които желаят да се имунизират, достъп до ваксина.

Поповски обясни, че предложението им не противоречи на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, тъй като разрешеният аналогичен продукт на “Спутник V” – AstraZeneca e в недостатъчно количество и производителя не изпълнява договора си.

“Ще подкрепим решение, което да даде възможност да не бъде изключена нито една ваксина, която покрива изискванията на Европейската агенция по лекарствата”, заяви зам.-председателят на парламента и член на здравната комисия д-р Нигяр Джафер от ДПС.

Очаква се от управляващата партия ГЕРБ да внесат редактирано предложение, което да не изключва нито една ваксина извън утвърдените от ЕС.

Условието е да има одобрение от Европейската агенция по лекарствата. От ГЕРБ са категорични, че няма как да внесем ваксина, която има аналог, получил одобрение от ЕК – а именно AstraZeneca.

Това обаче е опит на ГЕРБ за измъкване от отговорност пред българските граждани. И то в една обстановка, когато има пандемия и ЕС не може да осигури на страните-членки достатъчно количества ваксини.

При това положение, и ГЕРБ, и която е да е управляваща партия имат пълно право да търсят ваксини извън ЕС, за да защитят бързо и надеждно своите граждани от коварния вирус. Но Борисов и ГЕРБ винаги се опитват да се измъкнат от отговорност и да я прехвърлят на други, с цел да не са те виновни за нищо.

Но бездействието пред лицето на опасността също е наказуемо. А и хората виждат защо властта не си мърда пръста да осигури ваксини. В България, нашия лекарствен регулатор отдавна трябваше да одобри руската ваксина и да започне производството й, с разрешението и помощта на Русия.

В същото време Унгария, Словакия, Чехия, Австрия, Дания, дори Полша и прибалтийските страни вече купуват ваксини от Русия и дори организират производството им.

А Борисов отново чака някой друг да му свърши работата.

Редактира Виктор Самуилов

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *