Партиите изнервени. Днес връчват мандата. Вижте кой с кого и защо

България отблизо

Ден преди връчването на първия мандат за правителството остава загадка кого ще посочат за премиер от ГЕРБ. Лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че той самият е най-подходящият избор за справяне с кризата.

Спомена и за друг вариант – компромисно правителство с по-кратък хоризонт във времето, припомня Нова тв.

 

От своя страна също бившият министър-председател Кирил Петков повтори, че „Продължаваме промяната” няма да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ.

Темата Шенген също стана повод за сблъсък. Според Петков от ЕС ни намекнали, че няма да влезем там, докато съществува възможност Борисов да се върне на премиерския стол.

От ГЕРБ все още отказват да кажат, кой ще бъде номинацията им за премиер. Но пред младежкия партиен актив лидерът на партията загатна варианти.

„Има два варианта. Премиер си имаме – по-добър от мен няма, колкото и нескромно да звучи. Такова правителство на малцинството надали е най-доброто, което може за стабилност и разбирателство да се случи в момента. Още не е узрял политическият ни елит. И Меси е на 31 г., но като влезе, вкара първия гол. България си има Меси в това отношение, и това съм аз”, каза Бойко Борисов.

Вторият вариант е:

„Да предложим вариант за премиер, който все пак да мине, да има разговор и да обясни на колегите в парламента, че катастрофата, в която сме се ударили, ако продължим да се търкаляме, ще донесе непоправими последици”, заяви Борисов.

И предлагат след като получат мандата отново да преговарят с другите в парламента. За правителство на малцинството или за кабинет с мнозинство, но с кратък мандат.

„Ако не се инатят, да се подпише един морален документ, че ако някой се изметне, всички ще го посочат с пръст”, каза Борисов.

От „Продължаваме промяната” са категорични, че няма да дадат подкрепа на ГЕРБ-СДС.

„Ясно могат да разчитат на отрицателния вот на каквото и да представят следващата седмица”, каза Кирил Петков.

И въпреки твърдото „не”, което ще кажат от ПП на ГЕРБ, вече имат очаквания за следващите дни.

„Следващата седмица очаквам да гледаме представления на г-н Борисов, ще има монолози, сутрешни експерти, трибунки. Очаквайте едно невероятно вълнуващо представление, за съжаление с една единствена цел – да отклони вниманието от невъзможността те да направят правителство”, каза Петков.

ОТ ГЕРБ обещават обаче, че ще предложат проектосъстав на кабинет.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *