Пеевски изрева: Коалицията „Путин“ е факт. Подаваме сигнали до ПРБ и ДАНС за нарушаване на руските санкции

България отблизо

Коалицията Путин е факт, тя ще се роди от „Възраждане“, БСП и ПП“. Изключително безполезна среща. Загуба на време за нас“.

 

Това заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски на пресконференция в Министерски съвет, след като напусна гневен предсрочно заседанието на Съвета по сигурността в МС, на което се е разразил скандал.

 

Същото направиха и представителите на ГЕРБ-СДС.

 

”Не чухме никакви доводи защо трябва да продължи тази дерогация. Ще продължи да се пълни престъпният руски режим със стотици милиони от България “, възмути се Пеевски.

 

Съветът по сигурността е свикан по повод временното изключение (дерогацията) за България за внос на руски петрол. Правителството и „Продължаваме промяната – Демократична България“ от едната страна и ГЕРБ и ДПС от другата вече седмици наред спорят откога трябва да отпадне отстъпката за България и „Лукойл Нефтохим“ да спре да работи с руска суровина.

До последно ГЕРБ и ДПС настояват дерогацията да бъде прекратена час по-скоро, а насреща правителството и „Продължаваме промяната – Демократична България“ настояват, че това може да се случи най-рано през март. От изявлението на Пеевски стана известно, че управляващата формация няма да отстъпи от срока си и има мнозинство да го прокара в Народното събрание.

 

„От ПП си отстояват сроковете за март“, посочи Делян Пеевски и допълни, че ще видят какво ще се гласува в парламента и дали реално от Москва се командва българският парламент и правителство.

По думите му Агенция „Митници“ не си е свършила работата и санкциите срещу Русия са били нарушавани.

 

От ДПС ще подадат сигнали до прокуратурата и ДАНС.

„60% от доставките на руски газ са били за различни дестинации в Украйна, чудовищна далавераГражданите изцяло бяха ощетени от дерогацията, а престъпният руски режим се обогати под благосклонния поглед на правителството. Съветът по сигурността беше изключително безполезна среща, загуба на време за нас. Не чухме никакви доводи защо трябва да не бъде спряна дерогацията. Ще продължи да се пълни престъпният руски режим със стотици милиони от България неоснователно“, допълни той.

 

„Агенция „Митници“, тоест финансовото министерство, недостатъчно е контролирало доставките на преработена продукция. Потвърди се, че има съмнителни претоварвания в открито море“, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя също, заедно с депутата Делян Добрев, напусна по-рано заседанието на Съвета по сигурността.

 

„За нас българските граждани бяха изцяло ощетени от тази дерогация, а престъпният режим на Путин се обогати под благосклонния поглед на българското правителство“, завърши още Пеевски.

 

Преди Пеевски председателят на енергийната комисия Делян Добрев заяви, че дерогацията сега не носи полза за потребителите: „Ако погледнете справката за цените на горивата на Европейската комисия, без акцизи и без ДДС, ще видите, че бензинът в момента с дерогацията, с евтиния руски петрол, в десет държави в Европейския съюз е по-евтин отколкото в България“.

Водещ аргумент на „Продължаваме промяната – Демократична България“ за отлагане отмяната на дерогацията е, че на „Лукойл Нефтохим“ е необходимо време, за да се подготви за работа с неруско гориво. Но Десислава Атанасова заяви, че фирмата вече имала такава готовност, но променя твърдението си след заседанието на комисията по енергетика в Народното събрание отпреди няколко дни, когато не беше прието предложението на ГЕРБ за отказ от руска суровина още в следващите дни.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *