Пенсиите в Румъния скочиха с 40 процента. А нашите?

България отблизо

Румънският парламент одобри вчера повишаването на пенсиите с цели 40 процента, като така осуети намерението на центристкото правителство на малцинството да наложи планираното по-малко увеличение от 14 на сто, предадоха световните осведомителни агенции.

Вотът мина с гласовете на 242 депутати срещу 148 против и 11 въздържали се. Социалдемократите в опозиция, които бяха на власт до ноември миналата година и остават най-голямата група в парламента, обявиха миналата година огромно увеличение на пенсиите от 1 септември и удвояване на детските надбавки. В България тази година, подобно на Румъния и много други европейски страни, също ще има увеличение на пенсиите, но то е доста по-малко – едва под 15%. У нас в момента минималната пенсия е около 220лв. (110 евро), а средната е 368лв. (184 евро).

За сравнение минималната пенсия в Румъния в момента възлиза на 145 евро, а средната – на 270 евро. Увеличението ще влезе в сила през октомври тази година.

И имайки предвид вървящото нагоре икономическо развитие и на двете държави, тук няма как да не си зададем въпроса: „Не можем ли и ние така“? Предвидените нови пенсии по прогнози ще струват на румънската хазна 24,8 милиарда леи или над 5 милиарда евро. Заради това се появиха критики, че Букурещ ще надхвърли много прага на бюджетния дефицит, определен от правилата на ЕС на 3% от БВП.

Заради увеличението на пенсиите румънският министър председател призова народните представители по възможност да не приемат други проекти, които ще изискват големи разходи. Освен това мащабното увеличение според много експерти може да доведе до нестабилност в Румъния през следващите няколко години, твърдят икономисти.

Те обаче не споменават, че цените на основни хранителни продукти у нас са два пъти по-високи, отколкото в северната ни съседка.

И че наскоро роден експерт предложи нещо безумно. Вижте ТУК 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *