Пентагонът повиши бойната готовност на САЩ. Готви ли се за война?

България отблизо

За първи път от 60 години Съединените щати обявиха ниво на бойна готовност DEFCON 2 за Европа и DEFCON 3 за САЩ.

Доскоро нивото на тревога в САЩ и Европа беше много по-ниско, но е ясно, че Пентагонът смята, че вероятността от въоръжен конфликт в Европа се е увеличила много сериозно. Освен това ситуацията на територията на Съединените американски щати в никакъв случай не е надеждна, пишат агенциите.

 

В момента има общо пет нива на DEFCON. В същото време нивото DEFCON 5 се счита за най-„мирното“, докато нивото DEFCON 1 показва практически неизбежен въоръжен конфликт.

Според журналисти обявяването на такава висока степен на бойна готовност може да означава, че Русия уж се готви да използва оръжия за масово поразяване на територията на Украйна, въпреки че Москва категорично отрече това по-рано.

„Военното ведомство на Съединените щати, във връзка с предполагаемата вероятност Русия да използва оръжия за масово поразяване по време на украинската специална операция, обяви за Европа ниво на бойна готовност DEFCON 2. DEFCON 2 предполага готовност за използване на ядрени оръжия от противника, предшестващ максимална бойна готовност.

Подобно ниво беше обявено от Вашингтон по време на Карибската криза през октомври 1962 г. В същото време DEFCON 3 е обявен за САЩ – по-малко сериозна тревога за възможна ядрена атака. Пентагонът обяви DEFCON 3 по време на Кубинската ракетна криза и войната Йом Кипур (октомври 1973 г.), както и след атаките от 11 септември 2001 г. (беше отменен три дни по-късно), съобщават журналистите.

Пентагонът не даде официално никакви подробности по този въпрос, но ситуацията показва появата на сериозни рискове от избухване на въоръжен конфликт.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *