Петков: ГЕРБ не ни разбраха, меморандумът е да си разделим службите 50 на 50. Борисов: Млъкни бе!

България отблизо
Предложеният от „Продължаваме Промяната“ – „Демократична България“ меморандум за договор с ГЕРБ не е ултимативен, а е отворена позиция, заяви пред Нова телевизия съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Той коментира още, че се надява при попълването на регулаторите с изтекъл мандат да се върви към лица, които не са политически обвързани.

Петков допълни, че ПП-ДБ все още нямат отговор от ГЕРБ по предложения от тях меморандум.

 

„Предполагам, че ще го прочетат внимателно, ще го анализират и ще вземат решение”, коментира Петков.

 

„Направихме законите първите 9 месеца, вторите 9 месеца трябва да попълним хората, които да им дадат смисъл. Искаме да сме сигурни, че никой няма да звъни на тези хора, които назначаваме, че те имат интегритет. Това е мечтата ми. Искам този път да имаме максимално прозрачно изслушване, да минем през процедурите, да отворим възможност обществените организации да предлагат кадри“, коментира Кирил Петков.

Той заяви, че все още ПП-ДБ не са готови с конкретни имена.

„Искаме да няма политически назначения в тези регулатори. Да няма ярко оцветени политически лица в тези регулатори. Ние не искаме нито една позиция в регулаторите, искаме да сме сигурни обаче, че поне 50% от позициите са независими“, коментира Петков.

След тези думи Борисов изригна:

От това което са написали, изборите 2 в 1 са абсолютен завършек на тази некоалиция. Повече не се търпи! Искат да поделим държавата на две. Да си разделим 50 на 50 всичко. Това не е приемливо за ГЕРБ. Няма да отстъпим за Външно.

 

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в кулоарите на парламента по повод разпространения от ПП-ДБ снощи Меморандум за назначенията в регулаторите, съдебната система и службите, което да става само от две парламентарни сили – ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

 

Трябва да се погледне как стои един такъв документ правно, отговаря ли на конституцията, на правилника на НС. Ние не сме получили никакъв меморандум. Не съм го чел, защото го нямам, обясни лидерът на ГЕРБ.

Не знам каква е тази незряла политическа партия. Подобен документ се изготвя от работни комисии, ние навремето около месец го правихме с Реформаторския блок, коментира той скандалния текст, предложен от ППДБ за подписване в рамките на некоалицията.

Говорите ми за документ, изпратен някъде, във време, в което те усилено сменят агенции. Кой съгласува смяна на най-важната агенция за държавен и финансов контрол, попита ядосано Борисов.

 

Мария Габриел по телефона ми прочете първите няколко реда, спрях я, защото нататък не ме интересува. Постът външен министър е единственият. Единственото министерство, за което ГЕРБ навремето се е преборило, направило компромис, за да има с втория мандат правителство и Денков да е премиер. Всички останали министри са техни, коментира Борисов.

А на Кирил Петков му препоръчвам, като не знае какво говори, да замълчи!

 

 

„Ние казваме следното – 3/4 от властта не е в парламента и правителството. Цената на тока зависи повече от КЕВР, цената на мобилните ви телефони – от КЗК. Какво ви се случва в банката и какви лихви имате, и какви кредити взимате, зависи от КФН. Какво се случва в телевизиите зависи от СЕМ и КРС. Ние казваме така на ГЕРБ – за да продължим заедно, за да има смисъл, трябва да променяме тези регулатори, от които хората чакат да се случи нещо по-добре. Искаме всички назначения да минат през трудна и прозрачна процедура и никой да няма контрол над тях. Важно е никой политик да не може да вдигне телефона на регулатор и да предопредели решението”, каза Петков.

 

Според него 50 на 50 назначения в регулаторите ще гарантира взаимен контрол с ГЕРБ.

 

„Затова сложихме и третата точка в договора – да имаме вето на назначенията”, каза Петков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *