Петър Витанов поиска Евросъюзът да наложи строг контрол върху чуждестранен шпионски софтуер!

България отблизо
Софтуерът „Пегас“ без съмнение е мощно оръжие, а Европа трябва да наложи строг контрол над него.
Това каза Петър Витанов, евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите по време на дебата за въздействието на „Пегас“ върху основните човешки права.

През лятото медийно разследване разкри, че чрез „Пегас“, който позволява да се прониква в телефони, да се проследява тяхното местоположение и да се извлича съдържание, в много страни по света са били следени журналисти, правозащитници и политици.

 

Пред евродепутатите Витанов апелира за строг контрол над софтуера, така както се контролира търговията с оръжие.

 

„Всяка година влагаме огромни ресурси, за да попречим на терористичните организации да се сдобият с оръжие, налагаме ембарго. Но какво правим в този случай? Трябва ли да позволим този софтуер  да се ползва не само в Европа, но и в целия свят? Не сме сигурни и кой точно го притежава – частни лица, чуждестранни правителства, но кои?“, попита Витанов от залата на Европейския парламент.

 

Според представителя на българската левица в ЕП вероятно в началото идеята е била добра – да се използва модерна технология, за да бъдат проследени терористи и престъпници.

 

„В момента всеки от нас може да е мишена и дори в момента, без да знае, да има инсталиран този софтуер в телефона си“, каза още Витанов.

 

„Крайно тревожно е, че „Пегас“ се е използвал срещу журналисти. Това е грубо нарушение на свободата на словото, която е крайъгълен камък за всяка демокрация. Ако едно оръжие е създадено, не за да убива хора, а за да разрушава живота им, това не го прави по-малко опасно“, заяви още Петър Витанов.

 

Редица американски компании, сред които и Apple, съдят израелската киберфирма NSO Group и нейната компания майка OSY Теchnologies, създатели на софтуера „Пегас“, за следене на потребителите им.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *