Пет дни преди изборите САЩ намекна, че властта в България трябва да се смени. Отива ли си Борисов?

България отблизо

Пет дни преди парламентарните избори Държавният департамент на САЩ излезе с унищожителен доклад за България, рисуващ трагична картина на действителността  у нас – тежка корупция, безнаказаност, полицейско насилие и цензура в медиите.

„Съществените проблеми, свързани с правата на човека, обхванаха:

насилствено отношение от страна на полицията;

произволни арести;

сериозни проблеми с независимостта на съдебната система;

сериозни ограничения на правото на свободно изразяване,

включително цензура на медиите, насилие и заплахи за упражняване на насилие срещу журналисти, както и корпоративен и политически натиск върху медиите;

връщане на бежанци или търсещи убежище лица;

тежки корупционни деяния;

престъпления, свързани с насилие или заплахи за упражняване на насилие срещу роми;

насилие срещу деца; 

престъпления, свързани с насилие или заплахи за упражняване на насилие срещу лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсексуални лица (ЛГБТИ)“.

Това пише в частта за България на Доклада за състоянието на човешките права за 2020 г., чиято публикация днес бе обявена от държавния секретар Антъни Блинкен. За това съобщи посолството на САЩ в България.

Съединените щати поставят правата на човека в центъра на външната ни политика, защото те са от съществено значение за мира и стабилността.

Тази година докладът обхваща 198 държави и територии. Държавният департамент издава този възложен от Конгреса доклад всяка година през последните 45 години.

 

„Това е важна част от продължаващия диалог, който водим с нашите приятели и съюзници в стремежа ни да подобрим ситуацията с правата на човека във всички държави, да изградим свят, в който всички граждани са свободни, равни и овластени“, подчертават от US мисията.

САЩ явно ни намекват, че властта в страната трябва да бъде сменена, за да спрат кражбите и безобразията.

Борисов досега не е отговорил нищо по повод на доклада, но днес не излезе никъде с джипката. А социологическите агенции внезапно му смъкнаха преднината и то с много.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *