Плевнелиев: Действията на Радев са най-прекият път към тотална диктатура!

България отблизо

Втората вълна от коронавирус е факт, цифрите са обезпокоителни. Това заяви в ефира на Нова телевизия президентът Росен Плевнелиев

„Цифрите са по-лоши от тези през март. Правителствата във всички държави по света вече знаят, че трябва да постигнат този крехък и необходим баланс. Трябва да се застъпим за рисковите групи, но и да запазим икономиката“, заяви държавният глава.

„Днес България стои много по-добре отколкото през 2008-2009 година. Вероятно ще се окаже, че по статистика на ЕС, България ще е една от най-малко засегнатите страни икономически тази година и прави чест на всички, които допринасят за това“, смята той.

„Гърция се модернизира изключително бързо и се електронизира. „Майкрософт“ отидоха там, защото получиха договор за няколко милиарда евро“, каза Плевнелиев и добави, че очаква, че някоя от тези големи фирми – „Гугъл“ и „Майкрософт“, скоро да дойдат и тук. „Ние сме в конкурентна среда. Гърция не спи – създава и инвестира много в продукти. Иска ми се обаче вместо сега да говорим с компромати, да кажем какво направи Гърция – покани нобелов лауреат по икономика да изработи националната им програма 2020-2030. Ще ми се и при нас да има такъв дебат, но ситуацията е коренно различна“, каза той.

Той коментира резолюцията на ЕП:  „Ние влязохме в братоубийствена и жестока битка за власт и загърбихме приоритетите на страната си“, заяви Плевнелиев. „Един проблем за да бъде решен, трябва да бъде посочен. Трябва да гледаме как да се подобрим и да се развием. Не може да кажем, че в България няма проблеми и, че ЕС не е прав да ги посочва.

Проблемът е там, че тази декларация на ЕС отиде отвъд това. Тя беше акт на противопоставяне на българи и българи. Тя беше символ на политическа битка за власт“, заяви той.

„Резолюцията на ЕП, все пак, ни помага да посочим проблемите, за да ги решим. Има някакъв проблем с действието на прокуратурата, но пък тя в момента действа на високи обороти, а това не беше така преди години. Изисква се национално единство“, каза Плевнелиев.

„Половината от българските олигарси са ударени жестоко, други не са. Затова се мисли, че има селективност на действията. За да решим тези проблеми обаче, не трябва да сочим само главния прокурор“, заяви президентът.

„Радев денонощно охулва държавата денонощно и не дава нито едно решение. Днес президентът Радев нарушава Конституцията. Той може да свали доверието си от всеки, но няма право да иска оставката на премиера, главния прокурор и кабинета. Това, което той прави е най-прекият път към диктатурата“, каза той.

Според Плевнелиев, не може когато Народното събрание не угажда на Радев, да иска оставки. „Той претендира за върховенство на закона, но не спазва Конституцията“, смята Плевнелиев.

По думите му, преди 10 години експортът на България е бил 20 млрд. лева. „Сега е 60 млрд. лева. Ние сме в ЕС и се интегрираме правилно“, смята той.

Плевнелиев бе помолен да коментира протестите: „Не е добре за България да имаме извънредни избори. Комунистите са на крачка да вземат властта. ГЕРБ трябва да мисли за държавата и да продължи а си носи кръста в този момент. Важно е да се говорят за политики и решения и така ще стигнем далеч. Доброто решение на България са редовни избори, отказ от популизъм и диалог“, смята той.

По думите му на популизъм разчитат Мая Манолов и Слави Трифонов. „В политическата битка у нас се преминаха определени граници“, завърши той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *