Плевнелиев похвали прокуратурата, нарече президента Радев „дезинформатор“ и заяви, че Русия си признала вината!

България отблизо

Приветствам действията на българските институции и ги считам за леко закъснели. Много отдавна стана ясен размерът на руското влияние в България. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в ефира на Нова телевизия във връзка с гръмналия преди дни шпионски скандал.

„По време на изборите през 2015 година бе реализирана и най-голямата кибератака отново с руска подкрепа“, припомни Плевнелиев.

„Смятам, че действията на прокуратурата са отдавна необходими и зрели. Русия от много време иска да промени геополитическата ситуация. Спомнете си как в Черна гора изгради такива мрежи на влияние, че когато правителството бе взело решение за влизане на страната в НАТО започнаха бунтове, протести и т.н. В момента там има осъдени шпиони и организации. Нещата в дълбочина са сериозни“, каза той.

Хибридните атаки на Русия в България са факт – овладяване на медии, създаване на нови медии, пускане на фалшиви новини денонощно“, добави държавният глава.

„Не веднъж и два пъти съм свиквал КСНС заради руското влияние в България. Именно заради това мисля, че действията ни са много закъснели. Факт е, че има много тежка дейност на руснаци в България. Трябва да покажем характер. Естония, Литва, Черна гора, Македония също се сблъскаха с подобни проблеми. Важното е,че се задействахме, макар и късно“, каза Плевнелиев.

Прането на пари като част от действията на българската прокуратура по казуса КТБ е довело до това, което днес ние виждаме като разкритие“, припомни той.

„Българската православна църква се превърна във филиал на Руската православна църква. Родният патриарх действа под диктата на руската православна църква. Руският интерес е пропит вече в не една и две институции“, смята Плевнелиев.

„Не изгонихме преди руски агенти, когато всички го направиха и сега плащаме висока цена заради бездействието си“, смята президентът.

„Дотам сме го докарали, че президентът на България казва навръх 6-и септември, че ние от много време нямаме идеал. Това е част от дезинформацията, за да загубим цел и посока“, отсече държавният глава.

„Впечатли ме умерената реакция на руското външно министерство. Аз очаквах доста по-остър тон. Това подава рука към българските власти и очакване, че институциите наистина имат какво да докажат“,  завърши Плевнелиев, очевидно доволен от себе си.

Източник Блиц

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *