Плевнелиев: Румен Радев наруши закона! Трябва да има…

България отблизо

През първата вълна на Covid-19 минахме добре, през лятото се отпуснахме, във втория етап влязохме леко неподготвени и с лоша дисциплина.

Това коментира пред БНР президентът Росен Плевнелиев.

Като недостатък той посочи все още липсващата у нас електронна здравна карта. „Вторият признак, че здравната система е дълбоко нереформирана – имаме достатъчно лекари, болници и пари, има сериозно модернизиране на системата, но е необходима организационна реформа“.

„Самите доктори, лидерите, не са на една и съща позиция какво и как трябва да се реформира, затова министрите нямат политическата възможност да наложат едно или друго решение. Надявам се този сектор да се събуди след шока от пандемия и да се направят промените, като сред тях е електронното здравеопазване.  Не е трудно това да се направи, необходима е воля, закон. Трябва да се разчистят неефективностите“, добави той.

Плевнелиев посочи, че когато положението е тежко, държавата е на ход и в ситуация на сериозна криза „кесията трябва да се развърже“.  По повод данъчната система той заяви: „Твърдото фиксиране на едно ниско ниво на данъци, както е плоският данък у нас, предопределя да не се правят изключения за когото и да е било. Колкото повече се сменят данъчните ставки към по-ниски, толкова повече държавата събира повече пари…  В криза по-добре работи не селективното намаляване на данъците на един или на втори, а селективната помощ за нуждаещите се“.

Според Росен Плевнелиев, бюджетът за следващата година ще издържи на предизвикателствата на кризата и няма да се налага допълнителна ревизия.

По думите му, президентът Румен Радев е нарушил закона, като за една година нито веднъж не е свиквал Консултативния съвет за национална сигурност, при положение че това трябва да се случва на всеки три месеца, особено във времена на пандемия.

Плевнелиев обаче не спомена, че КС непрекъснато се бойкотира от управляващите и досега те не са изпълнили нито една препоръка на президента. Като се започне с гласуването напук на всяко вето и отказ за диалог.

Депутатите на ГЕРБ имаха нахалството дори да излязат от пленарната зала, когато президентът дойде да държи реч в парламента.

А Борисов бяга от него като дявол от тамян.

Последно избяга за бюджета.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *