Плевнелиев се изцепи: Контролът на Путин над България приключи. Шенген ни спаси

България отблизо

Гледайки голямата картинка, искам да благодаря на правителството, парламента и трите проевропейски политически сили, които изковаха това решение.

Не беше лесно. България беше в кошмарен сценарий – че Румъния ще дръпне здраво напред, България ще остане сама, разкрачена между Изтока и Запада. Това каза пред bTV Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 г., по повод частичното влизане на България в Шенген.

 

„Правителството успя 4 големи неща да постигне без много много да разберем за това“, посочи той и изтъкна преодоляването на ветото на Нидерландия, което беше налагано в продължение на 12 години.

„Досега България не беше по никакъв начин член на Шенген – сега ще бъде“, подчерта Плевнелиев.

„Нито една държава сама по себе си не може да реши нито миграционния проблем, нито геополитическия проблем, нито войната в Украйна, нито тероризма. Само заедно. Затова приличаше на България да направи това финално усилие – да влезе в Шенген като система“, коментира той.

Президентът изтъкна, че Австрия има своите основания да има притеснения. Тя иска затягане на контрола по границите.

Той беше категоричен, че Европа има нужда от политика, подобна на тази в САЩ по отношение на мигрантите с въвеждането на „Зелена карта“.

Президентът си спомни как преди няколко години тогавашният канцлер на Германия Ангела Меркел се обърна с призив към мигрантите да идват в Европа: „Канцлерът на Австрия Файман ми звънеше няколко пъти: „Моля ви, говорете с Меркел, не може така неконтролируемо, поучете се от американците“.

„Тук Австрия по-скоро ни помага, защото по гръцко-турската граница беше разграден двор. Вече не е така с помощта на Фронтекс. Така трябва да бъде и на българската граница“, обясни той.

„На ръба сме на много тежък сценарий за България. Имаме една война в Украйна. Ако Путин победи в Украйна, ще направи това, което направи в Беларус – ще инсталира един диктатор. Идва въпросът кои ще бъдат следващите“, коментира той и посочи, че ако България не беше станала част от евроатлантическите структури, тя би се оказала сама и в ситуацията като по време на Втората световна война и преди Първата световна война.

„Не искаме нов Берлински конгрес“, заяви той.

Плевнелиев коментира и информацията, че партия „Продължаваме промяната“ е плащала на американска лобистка фирма. „Не е нормално, че една политическа партия плаща за лобизъм“.

„Уважаеми български политици, ако вие лобирате за да влезем в еврозоната, така че България да получи няколко големи стратегически инвестиции, аз ще се радвам и ще ви благодаря за това. Но ако вие лобирате за тяснопартийни интереси, моралът е едно, ценностите са друго“, заяви той.

По думите му, световният ред, установен след Втората световна война, си отива. „Путин иска да счупи стария световен ред, за да получи по-голяма част от новия. Това звучи ли ви като Хитлер? Къде е България в този момент?“, попита той.

„Бегом към еврозоната. Това ни спасява и нищо друго“, категорично заяви той и даде за пример Хърватия, която сега е далеч напред пред нас.

„Ако изпуснем сега влака, той няма да се появи пак. Когато сме в еврозоната, ние сме интегрирани с Европа. Контролът на Путин приключва“, смята Плевнелиев.

Tagged

1 thought on “Плевнелиев се изцепи: Контролът на Путин над България приключи. Шенген ни спаси

  1. Путин нима го интерисува за такива като него ирландски пастирки

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *