Плевнелиев: Това, че Кирил Петков и Асен Василев отказаха да разговарят с нас – с мен и Соломон Паси, е потресаващо

България отблизо
Подготовката за предсрочните парламентарни избори е като в два сблъсъка в два блока – малко като между Левски и ЦСКА. Не вярвам обединението между „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ да им донесе първото място. “Демократична България“ допуска голяма грешка с това обединение с “Продължаваме промяната“. Те трябваше да останат отстрани, защото това щеше да вдигне шансовете да има правителство.

Това заяви пред bTV Росен Плевнелиев, президент на България между 2012 – 2017 г.

Според него ДБ в момента “спасяват” партията на Кирил Петков и Асен Василев, които по думите му в момента имат рекордно нисък рейтинг.

 

„Вижда се едно сдружение, събиране, което не ни помага да има правителство, но и на тях няма да им помогне. Борисов отиде на лидерската среща, което е много умен ход – показа, че полага усилия да се направи правителство. Това, че Кирил Петков и Асен Василев отказаха да разговарят с нас – с мен и Соломон Паси, е потресаващо“, възмути се още Плевнелиев.

 

Плевнелиев коментира и влошаването на отношенията между България и Северна Македония покрай събитията около честването на годишнината на рождението на Гоце Делчев.  Скопие първо затвори границата си заради липса на електричество, а после ътрешният македонски министър отказа поклонение на нашата делегация пред гроба на българския революционер. РСМ обвини България за изтъпленията си срещу сънародниците ни при честването на Гоце Делчев.

 

Според него правителството в Северна Македония виси на косъм и положението му никак не е лесно.

 

“Ние трябва да имаме много балансирана политика, самите ние в България трябва да внимаваме да не извършваме такива провокации. Трябва да се държим като по-възрастни,  трябва да знаем, че е трудна и тежка битката за отказа от фашисткото титовско сталинистко минало. За съжаление днешните елити в Северна Македония все още страдат от това“, обясни още Плевнелиев.

 

“Каквото и да се случва днес в Скопие – то е добре планирано действие в Белград и оттам в Москва. Нашата задача е да документираме всяко едно безобразие и действие на Северна Македония и да отидат в Европейския съд по правата на човека. Надявам се да видим кога ще дойде новото поколение в Северна Македония, което ще  зачеркне фашисткото минало. България трябва да стъпи здраво в Скопие, защото и ние трябва да покажем своето отношение. Гоце Делчев се определя като българин, а не като македонец“, допълни Плевнелиев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *