Политически анализатор: Споразумението в Истанбул е важна победа за Русия!

Свят

Споразумението за износ на зърно, подписано в петък в Истанбул, е политическа победа за Русия и фактическото признаване на нейния контрол над Черно море, каза турският политически анализатор Айдън Сезер, цитиран от информационните агенции.

 

„На първо място, трябва да се подчертае, че Русия излезе победител в светлината на споразумението, подписано в Истанбул. В резултат на това, на Русия бяха позволени изключения от  икономическото ембарго на Запада“, каза той.

„Би било справедливо да се каже, че западните нации трябваше да направят крачка назад в областта на износа на зърно и торове от Русия, в банковия и логистичния сектор и по въпроса за застраховането на [руските] плавателни съдове.“

По думите му сделката от петък не трябва да се разглежда като „политическо споразумение или сделка за прекратяване на огъня“.

„Това означава само, че блокадата е вдигната за някои категории стоки. Така че това е важна победа за Русия от политическа гледна точка. Благодарение на това споразумение, подкрепено от ООН и Запада, въпросът за фактическия контрол на Русия в Черно море  де факто е признат“, добави Сезер.

БЛИЦ припомня, че на 22 юли в Истанбул беше подписан пакет от документи, насочени към решаване на проблема с доставките на хранителни продукти и торове на световните пазари. Съгласно меморандума Русия-ООН, ООН се задължава да работи за премахване на антируските ограничения, възпрепятстващи износа на селскостопански продукти и торове.

Друг документ предвижда механизъм за износ на зърно от контролираните от Украйна черноморски пристанища.

Споразумение между Русия, Турция и ООН предвижда създаването на четиристранен координационен център за проверка на кораби, превозващи зърно, за предотвратяване на контрабанда на оръжия и изключване на провокации.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *