Политолог изплака: Президентът пречи на България да има правителство. Той обезличи партиите!

България отблизо
Служебните кабинети са натоварени със задачата да управляват в много сложна ситуация, но те надхвърлят правомощията, които са им дадени. Това посочи политологът Калоян Велчев.

Все повече изглежда, че служебният кабинет се готви да управлява дълго, а партиите се готвят за поредния кратък парламент. Служебният кабинет отдавна е излязъл отвъд рамката на своето действие. Тревожи ме позиционирането на неговите говорители, както и на президента. Едно рязко антипартийно и антикоалиционно говорене. Те се включват във всяка предизборна кампания. С изказванията си бламират шансовете за съставяне на правителство. Интересът към посланията и към всичко политическо става все по-малък, каза още политологът пред БНР.

“Навлизаме в една кампания без ентусиазъм и без ясна идея какво следва след като пуснем гласа си.Изгледите за следващия парламент не са много по-добри. Това не стимулира избирателите да отидат до урните. Не може да очакваме особено висока избирателна активност“.

Битката за първото място на изборите става интересна при обединение на ПП и ДБ, смята той.

„Но кой ще спечели има по-скоро символно значение. Първото място за ДБ и ПП би било много важно, защото чрез такъв съюз те се позиционират окончателно като алтернативата на ГЕРБ. Това ще ги позиционира и като основен бенефициент на анти ГЕРБ вота. Не само на тези избори, но и на местните, които предстоят“.

Видяхме,че електоратът на ГЕРБ не пада под 500 хиляди. От партията могат да са спокойни, че тръгват с един по-добър старт, отколкото останалите играчи, обясни Велчев.

„Поне публично изглежда, че партията е излязла от изолация“.

Интересно ще бъде дали връщането на хартиената бюлетина ще промени динамиката на вота, и дали няма да доведе до допълнително генерирани гласове за ГЕРБ и за традиционните партии, каза политологът.

Корнелия Нинова е склонна на всякаква коалиция, за да остане на върха в БСП, посочи още той.

„Струва ми се късно тя да бъде сменяна на старта на предизборна кампания. Освен това, основният й опонент-Крум Зарков, в момента е в кабинета на Радев и не е в позиция да започне кампания за лидерството. Процесът на ерозия в БСП изглежда ще продължи. Езикът, на който партията говори, става все по-чужд и капсулиран. Той води до все по-ниски резултати“.

При по-висока избирателна активност партиите, които се въртят около 4-те процента, по-трудно ще прескочат изборния праг, обясни политологът.

Той не е убеден, че ИТН ще може да генерира допълнителна подкрепа с референдума, който са подели.

„Един референдум само ще ограничи властта на президента. Сега цялата е у него. Демократичната президентска република включва силни корективи“.

„Възраждане“ не успяват да излязат от това радикално говорене, което плаши избирателите, обясни Велчев.

Въпреки разместванията, които ще видим в следващия парламент, това няма да облекчи процеса по съставяне на правителство, прогнозира политологът.

„В рамките на следващия парламент едва ли ще видим правителство, което да управлява дългосрочно“.

Шансът в парламента да влязат по-малко партии е доста сериозен, отбеляза той.

„Това ще даде повече мандати на тези, които са влезли. Ако тежестта на „Възраждане“ се покачи, по презумпция се намаляват шансовете за кабинет. Все още не е ясно дали около ГЕРБ може да се консолидира мнозинство ,което да управлява. Същото важи за ПП и ДБ“.

В момента не виждаме обществени личности, натрупали висок обществен рейтинг, около които да се роди нова партия, разясни Велчев.

„Това диктува завръщането на стари играчи, като НДСВ и това ново обединение на левицата“.

Шансовете да имаме редовно правителство след 2 април не изглеждат високи, смята политологът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *