Политолог: ИТН ще станат първа политическа сила, но само при едно условие!

България отблизо

„Не съм сигурен за БСП, че ще запази третата позиция. За ГЕРБ – не съм оптимист, че ще се запазят своята първа позиция. Мисля че ИТН ще ги измести“.

 

Това заяви пред водещата на „България сутрин“ Мария Константинова бившият PR на БСП Валентин Иванов – Кардамски.

Целият проблем на досегашния ступор е, че партиите на протеста не си говорят достатъчно. Затова не стигат до някаква единна позиция по най-важните въпроси на държавата. Защото ступорът ще се повтори и след вторите предсрочни избори.  Има сериозен шанс ИТН да са първи политическа сила, но Слави Трифонов трябва да покаже диалогичност, да говори с другите партии, да разкрие управленска визия за развитие на България, както и алтернатива на модела „Борисов“. Защото само така ще може да управлява“, допълни Кардамски.

От своя страна Панчугов обясни, че и партиите на протеста извън ИТН не стигат до някакъв по-задълбочен диалог.

„Проблемът, че  партиите на протеста не си говорят достатъчно помежду си е фундаментален за сегашната ситуация. Понеже ако ИТН и партиите на протеста разкрият своя модерна визия за управление на България, партиите на статуквото ще се видят принудени да ги подкрепят по един или друг начин. И точно статуквото ще е в неудобна позиция. А сега нищо не се променя в българското общество, заради този проблем. Дано след новите избори, Слави и другите партии на протеста придобият по-голяма диалогичност и по-добре разяснят на обществото своята позиция, защото иначе дните им в управлението ще бъдат преброени.

 

Ще има размествания, но те няма да са фундаментално различни. Има няколко неща, които са важни- не гражданите са отговорни за съставяне на кабинет, тя е на политическите лидери. Всички отказаха властта, това се случва за първи път в българската история. ИТН и ДБ ще спечелят единствено и само ако започнат да вадят политически послания“, категоричен е Христо Панчугов;

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *