Политолог: Радев заби нож на една от партиите и ще разпадне коалицията!

България отблизо

След бурни дебати в парламента депутатите не стигнаха до решение за разплащането на АПИ с пътните фирми. Днес се очаква предложението да бъде разгледано повторно.  Ще се окаже ли това препъникамъкът за коалицията?

„Коалицията има проблеми, партньорите ги признават и е повече от ясно. Бих го нарекъл епизод пореден и за малко да видим развръзката“, коментира лаконично политологът Любомир Стефанов в студиото на „България сутрин“.

„Има проблем в комуникацията, но това е обяснимо – коалицията е четворна, формациите вътре са напълно различни. Те обаче трябва да преминават препятствията, които сами си създават, и да откликват на дневния ред, който поставя обществото“, смята колегата му Борислав Ангелов.

По думите му, правителството незаслужено е било атакувано още от самото начало: „Радев бързо се разграничи и заби нож в гърба на правителството. Не му беше дадено 100 дни ни от парламента, ни от президента“.

„Това е здравословно, президентът няма място в изпълнителната власт, да се оттегли от това завзето политическо пространство. Макар и да създаде впечатлението, че кариерите на сегашните управляващи са негова прислуга, това свърши“, отсече другият политолог в студиото.

Стефанов използва метафората на автомобила с четири гуми, за да обрисува коалицията като работещ механизъм. Слабото звено според него не е „Има такъв народ“, а „Продължаваме промяната“, която организационно е вакуум.

„Най-противоречивото звено е БСП. С настоящата ситуация и проблемите, които трябва да се решават, там като че ли има най-сериозна вътрешна противотежест като организационна партия“, посочи той.

„БСП, напротив, играе ролята на разума. Връща партньорите към какво са се споразумявали в коалиционното споразумение и не е трудно да се видят техните позиции при партия с толкова дългогодишна история“, отвърна Ангелов.

Според Ангелов, заимствайки от метафората на Стефанов, коалицията е като автомобил без резервна гума. Затова и вариантът да се направи ново коалиционно управление е немислим. Той отхвърли възможността за предсрочни избори.

„Предсрочни избори с толкова разновидна коалиция винаги са зад ъгъла. В момента никой няма сметка от тях, а БСП колкото и да плаши, че ще излиза от коалицията, ако стане нещо друго – е възможно да видим правителство на малцинството.

Но това задкулисно изнудване, която тя прави, не мисля, че ще мине, защото тя ясно осъзнава, че това ѝ е историческият шанс“, изтъкна Любомир Стефанов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *