Политолог разкри каква роля ще играе US посолството при съставяне на ново правителство след 2 април

България отблизо

Страхил Делийски е завършил езикова гимназия в Плевен и политология в Софийския университет. Асистент е в Катедра „Политология“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Преподава политически комуникации и политическа антропология. 

 

Той направи анализ какво се случва в момента на политическата сцена и какво може да очакваме от изборите за нови народни представители на 2-и април. Прогнозата си той прави в интервю за marica.bg.

Г-н Делийски, доколко ще са купени изборите на 2 април? Или парите наистина се пазят за есента?

– Ще има по-малко пари, защото са поредните избори за две години. Тежък вот ще е заради ограничен финансов ресурс. А инвестициите няма да бъдат избити след вероятната липса на правителство. Ще настанат конфликти на места. Много от регионалните силни фигури ще си пазят силите за общинския вот. Така че изборите няма да са и толкова предвидими.

– Излязоха първи социологии преди изборите. Какво ще се промени до вота на 2 април?

– Трябва да мислим каква е динамиката и как тя ще се отрази на вота. Запазва се тенденцията на слаб интерес към изборите и тя едва ли ще бъде променена в позитивна посока. Този процес е нормален и означава, че партиите са затворени в рамките на агитките, електорални племена, традиционните избиратели. Участниците в изборите не могат да излязат извън тях.

– Как ще се отрази на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ участието им като коалиция?

– Вероятно това събиране ще се отрази ползотворно на кумулативния им резултат, но колко точно, не е ясно. Едва ли ще излезе много извън споменатите вече граници. Профилът на ПП не е ясен, беше започнал да се изчиства, но с тази коалиция пак ще се размие.

– В самата „Промяна“ говорят за две крила – левичарското на Асен Василев и дясното на Кирил Петков?

– Чак левичарско не бих го нарекъл, но по-нормално дясно и по-ултрапазарно дясно. „Промяната“ вече загуби гласовете по линия на президента, а какво ще добави сега, не е ясно. ДБ показаха, че са изпълнили предела на електоралния си потенциал. Много зависи от кампанията. Там шансът е да се разкаже познатата история – старите срещу новите, лошите срещу добрите. Вече започнаха, но доколко ще бъдат убедителни и хората ще повярват, предстои да видим. Но това не е политическа оферта. Старото срещу новото е маркетингова оферта, става и за кола, и за прах за пране. Моралното разделение на добри и лоши е доста проблематично, тъй като за огромна част от избирателите няма добри. Засега всички партии не проявяват въображение.

– Другата новина е тоталното разцепление в БСП след конгреса. Там няма ли да има срив?

– Сривът в БСП е отдавна. Социалисти и ръководство са две паралелни реалности. Резултатите в последните няколко избори явно показват до какво водят те. Сега е следващият етап. Много вероятно е партията на Нинова да се бори за 4-те процента. Социалистите ще се разделят. Със сигурност доста ще си гласуват за БСП, но ще има и такива, които ще отидат при новата коалиция ПП-ДБ. Огромна част от левите избиратели просто ще си останат вкъщи на 2 април. И това е част от причините за ниската активност. Огромна кохорта от избиратели не виждат политическото си представителство, защото няма силна левица.

–  Ще оцелее ли БСП, или ще се появи нова лява партия? Може ли да се намърда там успешно „Левицата“ на Мая Манолова, Дончева и т.н.?

– Това е битка за наследството на БСП. С цялото ми уважение към тези хора, те имат биографиите и не могат да отворят подкрепа извън остатъците от избирателите на социалистическата партия. Колкото до БСП – ясно е, това не може да продължава. След очаквания крах на тези избори вероятно ще се случат някакви промени, с които партията ще оцелее. То няма и смисъл от БСП в този <210> вид. Така или иначе има голям вакуум вляво. Левица не се прави с инженеринг. Тя се ражда на базата на солидна, масова подкрепа отдолу.  Другото е мимикрия!

– Не пропускате ли и „Възраждане“ сред партиите, които ще вземат от избирателите на БСП по чисто русофилска линия, иначе в националистите няма нищо ляво?

– „Възраждане“ вече е достатъчно значима политическа сила. Тя губи най-малко от тоталното недоверие на избирателя просто защото се позиционира като антисистемен играч. Техните послания все пак имат ограничен периметър. Те не могат да достигнат до огромните групи граждани, които имат по-леви политически послания. Русофилството или антиамериканизмът са нишови. Ако питаме човек на улицата как би се определил – трудно справящ се с материалните предизвикателства или русофил, той по-скоро ще каже първото. В полето на социалната проблематика „Възраждане“ още няма послания. Не че и другите имат. „Възраждане“ обаче печелят от референдума за еврото, въпреки че не го рамкират от икономическа гледна точка, а от чисто националистическа. Но тема, която партиите смятаха за приоритет на експертите, „Възраждане“ я върна на хората. Това ще им помогне на резултата.

– Съгласен съм, че „Възраждане“ целят с простичките послания – ваксини, Русия, евро… Макар че това с референдумите вече става смешно и тъжно. Един иска за евро, втори – за президентска република, трети гони джендърите от училище.

– Това е факт. Но просто на хората, които имат чувството, че нищо не зависи от тях, им се дава възможност да си кажат думата. И тук зависи от проблематиката на референдума. Това с джендърите в училище е тотален абсурд. Както и смяната на форма на държано управление. На този фон темата с еврото изглежда напълно адекватна. Трябва политиката да се демократизира, да слиза долу при хората. Това е огромен проблем на България и затова хората не гласуват.

– Ще удари ли новият списък от санкционирани по закона „Магнитски“ по ГЕРБ заради присъствието в него на Владислав Горанов?

– Не мисля. От американското посолство просто казаха на Бойко Борисов, че трябва да се съобразява. Предният списък „Магнитски“ пак излезе месец-два преди избори. Таймингът е подобен. Това е заявка, че американското посолство ще играе ключова роля при съставяне на правителство.

– Да обедини ГЕРБ с новата коалиция ПП-ДБ?

– Точно това е целта и Борисов беше предупреден: „Ти трябва да направиш правителство, защото виждаш какви неща могат да се случат!“. Другата линия е, че който и да управлява, не бива да се заиграва с Русия в полето на енергетиката. И то пряко в ядрената енергетика.

– Да очакваме ли трета серия „Магнитски“ преди изборите?

– Не знам. Може да е пък след изборите. Вероятно има стратегическо планиране.

– Може би пък се чакат местните избори, които се смятат за по-ключови?

– Те са ключови, да. Местната пласт осъществява чрез една или друга форма политически и бизнес контрол. Каквато и трансформация да се случва на национално ниво, тя е функция на местното. Няма как да има промяна в политическата система без промяна в местната политика и власт. Там ще бъдат солидните усилия. Имаше прекалено много избори, а те струват пари. Голяма част от инвеститорите ги пазят за местния вот.

– И тук въпросът е ГЕРБ ще запази ли големите градове? Мнозина едва ли не отписват партията на Борисов от битката за София.

–  Ще има проблем за ГЕРБ в София, също Пловдив и Варна. Но това не зависи не само от тази партия, а и от алтернативата. Две години извън властта създават проблеми на ГЕРБ по силата на цялата клиентелистка мрежа. Всеки следващ месец извън властта е проблем за партията на Борисов.

– Виждаме и интересна тенденция за обединение на бивши леви с новата коалиция срещу ГЕРБ на местно ниво. Пример е Явор Божанков, кметът на Перник Станислав Владимиров също го загатна.

– В Перник ще има друг формат, с който ще се яви Владимиров. Но при Божанков е симптоматичен случаят.  Защо? След като един бивш член на СДС може да стане шеф на БСП, не  е чудно, че един човек от БСП може да стане част от „Демократична България“. Да не забравяме, че Божанков стартира политическата си кариера от ДСБ. От политическа гледна точка обаче е шокираща този тип миграция в различни политически семейства.

– Но без да съм адвокат – Божанков го казва аргументирано: Аз оставам на позициите против хартиената бюлетина, за закона против домашното насилие, срещу които БСП се обърна?

– Съгласен съм, но БСП се „бори“ с джендърите поне от 3 години сигурно. През тези три години Божанков беше няколко пъти депутат от БСП. Просто той е образ, който трябва да ни покаже доколко ценностите мотивират политическото участие в България. Само ще припомня, че преди време попитаха г-жа Нинова на кой политик иска да подражава и тя отговори на Маргарет Тачър! Това е! Българският политически живот отдавна не е подвластен на идеи и ценности.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *