Политолог разкри какво ще стане след изборите, ако ГЕРБ спечели, а партията на Слави Трифонов…

България отблизо

В предаването „Офанзива“ по Нова Нюз политолози коментираха последното социологическо проучване, според което, ако изборите са днес, ГЕРБ ще ги спечели с 3% преднина пред БСП, а в парламента ще влязат още политическите сили „Има такъв народ“, ДПС и „Демократична България“.

При това подреждане на събитията, 3% преднина на ГЕРБ пред БСП е добре, защото дава самочувствие на ГЕРБ, а в същото време мотивира и опозицията, заяви той.

Протестите не успяха да предложат нищо, защото организаторите не можаха да обединят силите, които искаха промяна в управлението. Бяха събрани механично хора и възгледи, които нямат нищо общо помежду си. Затова нямаше как да стане амалгама между тях, посочи политологът Петър Чолаков.

Ако пет партии влязат в парламента, единствената работеща комбинация е БСП плюс „Демократична България“, с някаква подкрепа от „Има такъв народ“.  Възможно е и да бъде съставено правителство на малцинството.

ГЕРБ може да състави правителство само с „Демократична България“, но ми се струва, че такъв вариант е малко вероятен към този момент, отбеляза Стойчо Стойчев.

 

Да влезе в коалиция с ГЕРБ или БСП би било много сериозен негативен удар за партията на Слави Трифонов.

Те искат да влязат в парламента като опозиция на всички и да трупат дивиденти на базата на неучастието си. В този момент стратегията на „Има такъв народ“ е да не участва във властта, смята политологът.

По думите му, ако в парламента влязат и Обединените патриоти, може да бъде съставено правителство в коалиция между тях и ГЕРБ, с негласната подкрепа на „Има такъв народ“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *